Ikke "et katolsk Woodstock", men et vendepunkt i livet

Pilegrimsbackpack
Den offisielle "pilegrimsbackpacken" som alle registrerte deltagere mottar.
Inneholder blant annet en kopi av den nye ungdomskatekismen "YouCat".
Foto: Madrid011

Msgr. Miguel Delgado Galindo, nylig utnevnt til undersekretær i Det pavelige råd for Legfolket, sier i et intervju med L’Osservatore Romano at Verdensungdomsdagene (WYD) ikke er "et katolsk Woodstock".

– Den som er kjent med WYD vet at det er en fantastisk anledning for evangelisering til ungdommer, en strålende anledning for et personlig møte med Jesus i pavens nærvær, sier Galindo, som selv fikk sitt prestekall i 1989 under WYD i Santiago de Compostela. 

– Den ekte hovedrolleinnehaver er Kristus, ikke showet og heller ikke det store antallet unge mennesker. Det kan ikke regnes som "et katolsk Woodstock", en slags multikulturell festival med unge katolikker som ikke etterlater seg noe varig spor når lysene slås av, kommenterer spanske Galindo.

– Selv om det er en begivenhet som trekker store folkemengder, så berøres hver enkelt deltaker på en inderlig måte. WYD – levd på en måte som muliggjør et møte med Kristus – kan forvandle livet til de som deltar, avslutter msgr. Galindo.

Å proklamere Kristus til dagens generasjon

Federico Lombardi fra Vatikanets pressekontor kommenterte nylig også WYD, og påpekte at den store begivenheten nå har berørt tre generasjoner og i dag bidrar til at den digitale generasjonen kan bli "forkjempere" for kunngjøringen av Kristus.

– 1960-generasjonen forvekslet revolusjonære og libertarianistiske ideer med sine egne personlige motsigelser. 1980-generasjonen var vitne til Berlinmurens fall, opplevde Johannes Paul IIs karisma, og var mer åpne for de mer åndelige dimensjonene i livet. Generasjonen i det tredje millennium er de sosiale mediers og internett-generasjonen – den digitale tidsalders unge.

– Vi blir bedt om å forenes med paven i Madrid og er oppmerksomme på at vi står overfor en ny og viktig utfordring: å proklamere Kristus til den nåværende generasjon, og med det invitere dem til å bli forkjempere for dette i sine liv –både geografisk og virtuelt, sier jesuitten Lombardi.

Påmeldingsrekord

Over en million katolske ungdommer fra hele verden ventes til Madrid i tidsperioden 16-21. august. 50 kardinaler, 1000 biskoper samt 15 000 prester deltar også, mens syv tonn (!) rosenkranser fra Ecuador skal deles ut i løpet av det seks dager lange mega-arrangementet. Årets påmelding skal ha slått alle tidligere rekorder, og arrangøren har satset tungt på sosiale medier i markedsføringen. Deltagerne loves kontinuerlig oppdatert informasjon gjennom Twitter samt en egen dedikert iPhone-app som slippes i disse dager.

Den norske delegasjonen teller i år ca. 200 ungdommer.