La Sagrada Familia i Barcelona ferdig i 2026

Barcelona, 23.9.2011 (KI/KAP) – Basilikaen La Sagrada Familia i Barcelona skal ferdigstilles en gang mellom 2026 og 2028.

Arbeidene på kirken, som ble påbegynt i 1882 etter tegninger av arkitekten Antoni Gaudí (1852-1926) kan avsluttes «om femten eller sytten år», sier presidenten for byggerådet, Joan Rigol, ifølge spanske aviser.

Denne måned la man fundamentet for sakristiet og begynte på den førti meter høye kuppelen. Disse arbeidene er anslått å vare i to eller tre år og er «generalprøven» på den siste store byggefasen, sier Rigol: Byggingen av de fire Evangelist-tårnene og det sentrale tårnet, som skal vies til Jesus og nå en høyde på 170 meter. Kirken kommer dermed til å bli den høyeste i verden.

Ifølge spanske aviser går arbeidene på Barcelonas kjennetegn stadig fremover, selv om et branntilløp i april sørget for en liten forsinkelse. Da tente en sjelelig forvirret mann på messeklær i sakristiet. I november i fjor ble kirken vigslet av pave Benedikt XVI, og samtidig opphøyet han byggverket til rang av Basilica minor.

La Sagrada Familia er blant Spanias mest kjente severdigheter. Siden 2010 har det vært mulig å feire messer der under tak. Deler av kirken ble i 2005 satt på UNESCOs liste over verdens kulturarv. Den bygges i en blanding av nykatalansk stil (en variant av nygotikk), jugendstil og modernisme. Den katalanske arkitekten Gaudí overtok i 1883 ledelsen av prosjektet, som var igangsatt året før. Etter mer enn førti års arbeid med byggverket omkom han i en trafikkulykke i umiddelbar nærhet av sin kirke. I 2000 ble det åpnet en saligkåringsprosess for ham.

Les også: Hellig arkitektur - en hellig arkitekt? i St. Olav kirkeblad.

Kathpress / Katolsk Informasjonstjeneste (Oslo) (o:pe)