Trekker forslag om rapportering av skriftemålshemmeligheter

Enda Kenny
Den irske statsministeren Enda Kenny

Den irske regjeringen trekker nå forslaget om obligatorisk rapportering av skriftemålshemmeligheter i situasjoner der overgrep omtales.

Forslaget – som av erkebiskop Gianfranco Girotti fra Den apostoliske skriftemålsdomstolen ble kalt "absurd" – blir i følge justisminister Alan Shatter ikke innlemmet i den nye loven som vil gjøre det straffbart å tilbakeholde all informasjon om seksuelt misbruk av barn. 

Shatter kaller nå kontroversen for "en fullstendig uekte sak", skriver Irish Central.

Rykende revolver? Regjeringen fastholder allikevel sin tidligere kritikk av Vatikanets håndtering av misbrukssakene i landet, og insisterer på at det nå beryktede brevet fra 1997 viser Vatikanets manglende vilje til samarbeid med lokale myndigheter.

I 1997-brevet, sendt til Den irske bispekonferansen av daværende nuntius Luciano Storero, heter det at Kongregasjonen for Kleresiet vurderte kirkens forebyggende retningslinjer kun som "et studiedokument", og at obligatorisk rapportering til sivile myndigheter var "i strid med den kanoniske disiplin".

LES OGSÅ: Vatikanet kommenterer irsk rapport om seksuelle overgrep

I en kort uttalelse torsdag takker regjeringen for Vatikanets nylige svar på Cloyne-rapporten. Det fastholdes allikevel at brevet fra 1997 "ga enkelte medlemmer av kleresiet et påskudd til å unngå et fullt samarbeid", noe som er "svært bekymringsverdig" for den irske regjeringen.

– Som et medlem av Den katolske kirke forventer jeg at den Kirken jeg er del av er fullstendig klanderfri både i denne og andre saker, sier statsminister Kenny.

Vatikanet hevder derimot at brevet kun var ment som rådgivende i utformingen av kirkens forebyggende retningslinjer, og at Kirken har en lang tradisjon med å påpeke nødvendigheten av å rapportere misbrukssaker til sivile myndigheter.

Skjør fred. Irland har den siste tiden vært vitne til en ordkrig som tidligere ville vært utenkelig i det en gang så "gjennomkatolske" landet. Kommentatoren David Quinn skriver i The Independent at partene nå sakte men sikkert er i ferd med å gjenoppbygge normale relasjoner.

– I en ideell verden ville Vatikanet vært villig til å innrømme at kardinal Hoyos holdninger i 1997 ikke hjalp på situasjonen, og myndighetene på sin side ville innrømmet at angrepet på Vatikanet var for kraftig og unøyaktig, og samtidig behandlet Vatikanet som en fiendtlig stat, skriver Quinn.