– Afrika: et håpets kontinent

Pave Benedikt XVI avsluttet søndag 20. november sitt 22. utenlandsbesøk, denne gang til det vestafrikanske landet Benin.

I løpet av tre begivenhetsrike dager  underskrev paven dokumentet "Africae Munus", møtte katolske barn, politikere og religiøse ledere – og ba ved kardinal Bernardin Gantins grav.

Besøket ble avsluttet søndag, på Kristi kongefest, med en stor utendørsmesse for over 60 000 troende.

Africae Munus og forsoningen

– Vær den afrikanske jordens salt, oppfordret Benedikt da han lørdag 19. november formelt undertegnet dokumentet Africae Munus.

Dokumentet – formelt kalt en apostolisk ekshortasjon – er et slags veikart for Den afrikanske kirkens misjon i det 21. århundret. Evangelisering er et gjennomgående tema, samt pastorale tiltak basert på forsoning, rettferdighet og fred. AIDS-problematikken, interreligiøs dialog, avskaffelse av dødsstraff, kvinners rettigheter og styrking av familieverdier behandles også i det grundige dokumentet.

– Jeg håper at denne ekshortasjonen kan hjelpe dere i proklamasjonen av Det gode budskap om Jesus i Afrika. Det er ikke kun et budskap eller et ord. Det er først og fremst åpenhet og tilslutning til en person: Jesus Kristus, det inkarnerte ord. Han alene har det evige livs ord!, sa Benedikt under utendørsmessen i Cotonou søndag.

– Et håpets kontinent

Dagen før sto håpet i sentrum da paven talte til politiske ledere i Cotonou.

– Jeg appellerer til alle de politiske og økonomiske ledere i afrikanske land: ikke ta håpet fra deres folk. Ikke avkutt dem fra fremtiden ved å ødelegge nåtiden. Innfør en modig og etisk tilnærming til det ansvaret dere har, sa paven, enn oppfordring møtt med bifall gjennom tuting fra byens taxisjåfører som hørte talen på radio, skriver AP

– Når jeg sier at Afrika er et håpets kontinent, så hengir jeg meg ikke til ren retorikk, men uttrykker rett og slett en personlig overbevisning som også deles av Kirken.  

Den frittalende paven presiserte allikevel at Kirken ikke er en politisk aktør.

– Kirken foreslår ingen teknisk løsning, ei heller forsøker den å påtvinge en bestemt politisk løsning. Hun gjentar: Vær ikke redde! Menneskeheten står ikke alene overfor verdens utfordringer. Gud er tilstede. Det finnes et håpets budskap, et håp som skaper energi, som stimulerer intellektet og gir viljen dets dynamisme.

Afrikas trosvitne

Paven underskreket Afrikas særskilte ansvar som trosvitne for hele verden, da han søndag holdt sin avskjedstale på kardinal Bernardin Gantin-flyplassen i Cotonou.

– Det [Afrika] er et kontinent jeg har en spesiell aktelse og ømhet for, og jeg er dypt overbevist om at det er et håpets land, sa Den hellige far.

– Her finnes det autentiske verdier som resten av verden kan lære mye av; disse trenger kun å spres og blomstre med Guds hjelp, samt afrikaneres egen besluttsomhet, fastholdt paven.

Dette var årets siste utenlandsreise for pave Benedikt XVI. Neste år planlegges det et besøk til Mexico og Cuba.