Kirken som huset konsilet i Nikea, omgjort til moské

Aghia Sophia, Nikea
Hagia Sofia i Nikea, dagens Iznik

Kirken som huset Det annet konsil i Nikea i 787, og som har vært museum siden 1920, er nå blitt omgjort til en moské. Dette melder AsiaNews.

Hagia Sofia i Nikea, dagens Iznik, ble gjort om til moské i 1331 av den ottomanske lederen Orhan Gazi. Som et ledd i Atatürks sekulariseringsprosess ble bygningen imidlertid tatt i bruk som museum i 1930. Nå er det historisk viktige bygget igjen en moské, etter ordre fra Tyrkias religionsdirektorat – som står direkte under statsminister Recep Tayyip Erdogan.

Den kontroversielle avgjørelsen har blitt møtt med protester fra kristne, som fremhever byggets viktige historiske og religiøse betydning. 

Det annet konsil i Nikea fordømte den såkalte ikonoklasmen, et fenomen i Det bysantinske riket, som hevdet at all religiøs billedgjengivelse var avgudsdyrkelse. Konsilet avviste også adopsjonalismen, som fornektet den hypostatiske forening (to naturer i en person) i Kristus, og forfektet at Kristus ikke var Guds Sønn i kraft av sin natur, men kun ved en slags adopsjon.

Hagia Sofia i Istanbul neste? I følge nettstedet Vatican Insider, som siterer den aserbajdsjanske avisen Sabah, finnes det også konkrete planer om å forvandle den berømte bysantinske basilikaen Hagia Sofia (Hellige Visdom) til moské, etter å ha vært museum siden 1935. Avisen Sabah hevder at det pågående restaureringsarbeidet i Hagia Sofia er et ledd i denne planen, som inkluderer oppføringen av en såkalt mimbar, en islamsk prekestol hvor imamen holder sine fredagsprekener.

Tyrkiske myndigheter har ikke kommentert påstandene.