Syriske myndigheter ber kjent jesuitt om å forlate landet


Fr. Paolo Dall'Oglio risikerer
utvisning fra Syria.

Syriske myndigheter har bedt den kjente italienske jesuitten fr. Paolo Dall'Oglio, grunnleggeren av klosteret i Deir Mar Musa, om å forlate landet.

Det syrisk-katolske klosteret, som befinner seg rundt åtte mil nord for Damaskus, ble opprinnelig bygget av greske ordensbrødre i det sjette århundre. Etter å ha vært forlatt siden 1800-tallet, ble det i 1992 igjen tatt i bruk av fr. Dall'Oglio og hans medbrødre.

– Jeg har vært her i 30 år, jeg har jobbet med kristen-muslimsk dialog, jeg har jobbet med å bygge opp et klosterfellesskap i tjeneste for harmoni mellom islam og kristendom, noe som er en verdensomspennende satsning, sier jesuitten til Vatikanradioen.

Dall'Oglio har tidligere besøkt Norge, blant annet som foredragsholder på Teologisk Fakultet ved universitetet i Oslo.

Syriske myndigheter har i et brev til den syrisk-katolske biskopen av Homs bedt om at italieneren forlater landet. Dall'Oglio er selv ikke i tvil om at dette skyldes hans "standpunkter for demokrati, ytringsfrihet og forsoning."

Klosteret Deir Mar Musa
i den syriske ørkenen.

– Syrere både ønsker og fortjener menneskerettigheter – noe som starter med en fri presse og menneskelig verdighet. Vi burde komme til enighet gjennom forhandlinger og internasjonale garantier. Det er selvsagt en fare for islamsk fundamentalisme så vel som fra "konspirasjoner" fra regionale krefter. Dette er årsaken til at kristne og andre minoriteter har en tendens til å støtte undertrykkende politiske systemer. Men vold og diskriminering står i direkte motsetning til våre etiske verdier. De er heller ikke en garantist for vår langsiktige tilstedeværelse, kun ekte brorskap, dialog og en teologisk aktelse for den andre kan garantere dette, sier Dall'Oglio til AsiaNews.

Mange kristne i området er nå urolige for økt islamistisk innflytelse dersom president Assads regime skulle falle. Paolo Dall'Oglio deler denne bekymringen, men velger allikevel å se positivt på fremtiden.

– Frem til nå har det vært et problem med kristen emigrasjon og trusler mot hellige steder, men utviklingen i retning av en borgerkrig mellom sunnier og alawitter har allerede startet, for eksempel i Homs [Syrias tredje største by. Red. anm]. En rekke tiltak må nå settes inn for å stoppe dette. I Deir Mar Musa vil vi fortsette med å ønske velkommen besøkende fra alle trossamfunn for å be og jobbe, og vårt engasjement for kristen-muslimsk brorskap står ved lag. Noen mener at vi er naive, og det er kanskje riktig [...] vi ønsker en fredfull framtid for østlige kirkesamfunn, som innovative og konstruktive elementer i hjertet av en fri og fremgangsrik islamsk umma, sier Dall'Oglio, som nå har appellert til syriske myndigheter om å få bli værende i Syria og Mar Musa-klosteret.