Erkebiskop de Castro (73) ny storpønitentiar

Vatikanet, 5.1.2012 (KI/KAP) – Pave Benedikt XVI utnevnte den 5. januar 2012 den portugisiske erkebiskop Manuel Monteiro de Castro (73), til nå sekretær for Bispekongregasjonen i Vatikanet, til ny storpønitentiar i Den katolske kirke. De Castro etterfølger den italienske kardinal Fortunato Baldelli (76), som samtidig fikk innvilget sin avskjedssøknad av aldersgrunner. Han har ledet det apostoliske pønitentiari siden 2009 og har vært kardinal siden 2010.

Det apostoliske pønitentiari er en av de tre høyere pavelige domstoler eller tribunaler, ved siden av Rotaen og Signaturaen, og blant dette tribunalets oppgaver er spesielt forvaltningen av Botens sakrament (skriftemålet).

Erkebiskop De Castro har siden 2009 vært sekretær for Bispekongregasjonen i Vatikanet, det vil si nestkommanderende under prefekten, kardinal Marc Ouellet. Før det var han i Den hellige stols diplomatiske tjeneste, sist i den betydelige posten som nuntius i Madrid (2000-09). Tidligere var han nuntius for flere stater i Karibien, El Salvador, Honduras og Sør-Afrika.

Storpønitentiaren er vanligvis kardinal.

Kathpress / KI – Katolsk Informasjonstjeneste (Oslo) (o: pe)