Cuba: Feiret Vår Frue av barmhjertigheten

Pave Benedikt XVI feiret i går messe i Santiago de Cuba, i anledning 400-årsjubileet for oppdagelsen av Vår Frue av barmhjertigheten av El Cobre. Den mirakuløse statuen ble funnet av to indianerbrødre i 1608, og ble senere Cubas skytshelgen og selve symbolet på den cubanske identitet.

Det var Pave Paul VI som opphøyde hennes helligdom til basilica minor (den eneste på Cuba) i 1977, og gjennom en pavelig bulle erklærte han basilikaen for nasjonalhelligdom. Den heter nå offisielt Basílica Santuario Nacional de Nuestra Señora de la Caridad del Cobre.

Den salige pave Johannes Paul II foretok en høytidelig kroning og velsignelse av statuen i Santiago de Cuba under sitt historiske besøk på øya i 1998.

Rundt 250 000 cubanere – inkludert president Raul Castro – var tilstede under gårsdagens høytidelige messe.

– Jeg oppfordrer dere til å finne ny kraft og styrke i deres tro, at dere måtte leve i Kristus og for Kristus, og at dere med fred, tilgivelse og forståelse kan bygge et fornyet og mer åpnet samfunn, et bedre samfunn, et samfunn med mer medmenneskelighet, og som bedre gjenspeiler Guds godhet, sa paven i sin preken.

Benedikt XVI avsluttet med å overrekke en gullrose til Vår Frue av barmhjertigheten, en tradisjon fra middelalderen hvor gullet representerer Kristi oppstandelse, og tornene symboliserer lidelsen.