Vatikanbankens president sparket – og person pågrepet for dokumentlekkasje

Presidenten i Vatikanbanken, italieneren Ettore Gotti Tedeschi, ble av et enstemmig styre torsdag bedt om å trekke seg fra stillingen.

Tedeschi tok i 2009 over Vatikanbanken (IOR) for å rydde opp i dets frynsete rykte, og gi fullt innsyn i samsvar med internasjonale finansnormer.

På tross av at Vatikanet i fjor innførte en detaljert lovgivning for å forebygge hvitvasking av penger, har IOR ennå ikke blitt innlemmet i OECDs såkalte "hvite liste" over stater med et felles sett av skattleggingsstandarder.

En egen ekspertgruppe fra OECD skal i løpet av sommeren vurdere hvor effektive Vatikanets nye tiltak har vært.

I følge Vatikanets pressekontor ble Tedesci fjernet "for ikke å gjennomføre primærfunksjonen i sitt embede". Tedeschis etterfølger er ennå ikke utnevnt, men skal "hjelpe instituttet å etablere effektive og utførlige relasjoner til finansverdenen basert på en gjensidig respekt for aksepterte internasjonale bankstandarder", heter det i uttalelsen fra Vatikanet.

Pågrepet - mistenkt for dokumentlekkasjer

Fredag ettermiddag bekreftet fr. Federico Lombardi, pavens pressetalsmann, at sikkerhetspersonell fra Vatikanet har pågrepet en person i ulovlig besittelse av konfidensielle dokumenter. Den ikke-navngitte personen sitter nå i avhør.

Pave Benedikt opprettet nylig en kardinalkommisjon som skal undersøke dokumentlekkasjene fra Vatikanet – populært kalt Vatileaks. Dagens pågripelse skal ha blitt gjennomført på ordre fra denne kommisjonen.