Patriark Rai: Krigen i Syria kan spre seg til Libanon

Patriark Bechara al-Rai, overhodet for den maronittiske kirke, er bekymret for at konflikten i Syria nå er i ferd med å spre seg til Libanon.

Bechara al-Rai
Bechara Boutros Rai (72) ble i 2011
valgt til den 77. patriark av Antiokia
.

Det er i et intervju med den katolske hjelpeorganisasjonen Aid to the Church in Need at patriarken advarer mot en eskalering av den syriske konflikten til nabolandet Libanon, som den 14.-16. september tar imot pave Benedikt XVI.

– Borgerkrigen i Syria mellom sunni-majoriteten og alawitt-minoriteten har allerede begynt å påvirke forholdet mellom sunnier og alawitter i Nord-Libanon, Tripoli og Akkar, sier al-Rai.

I mai og juni ble 25 personer drept under væpnede sammenstøt mellom pro- og anti-syriske grupper i Tripoli, Libanons nest største by. Patriarkens advarsel kommer også i kjølvannet av hendelsene den 15. august, hvor flere utenlandske sunnimuslimer ble kidnappet av en sjiamuslimsk gruppering, som hevn mot syriske opprøreres bortføring av et av deres medlemmer i Damaskus. 

Hendelsen har ført til at land som Saudi Arabia, Forente Arabiske Emirater, Qatar, Bahrain og Kuwait anbefaler sine borgere om å forlate Libanon.

– Libanesere er splittet mellom støttespillere til Assads regime og sympatisører med opprørerne, sier patriarken.

Ifølge Rai vil den pågående politiske konflikten mellom 14. mars-alliansen (sunni) og 8. mars-alliansen (sjia), henholdsvis anti-Assad og pro-Assad, "ytterligere forsterkes grunnet situasjonen i Syria".

Patriarken understreker imidlertid at den voksende islamismen ikke betyr en slutt på den kristne tilstedeværelsen i området, da de fleste muslimer anerkjenner det kristne bidraget til storsamfunnet.

– Blant muslimene anerkjennes viktigheten av kristnes tilstedeværelse grunnet deres intellektuelle, moralske og faglige kvaliteter, påpeker overhodet for mer enn tre millioner maronitter.

– Deres [de kristnes] respekt for loven, lojalitet til landet og myndigheter er også en ting som respekteres.

Patriark Bechara al-Rai, som leder en kirke i full kommunion med Roma, forventer at interreligiøse relasjoner blir en sentral del av pavens apostoliske exhortasjon (formaning) etter bispesynoden om Midtøsten i 2010. Det pavelige dokumentet skal formelt presenteres under Benedikt XVIs besøk til Libanon i september.

– En god del av dokumentet tar for seg forholdet mellom ulike kristne, islam og andre religioner. Dessuten ønsker det apostoliske brevet å skape håp og oppmuntre folkene i Midtøsten til å styrke samholdet og arbeidet for å leve sammen, og samtidig finne sin rolle innen det arabiske og internasjonale samfunnet, avslutter den 72 år gamle patriarken.