Den brasilianske kardinal Scheid åtti år

Brasilia-Vatikanet, 5.12.2012 (KI/KAP) – Den tidligere erkebiskopen av Rio de Janeiro i Brasil, kardinal Eusebio Oscar Scheid SCJ, fyller åtti år lørdag den 8. desember. Fra 2001 til 2009 ledet Scheid Brasils nest største bispedømme (etter São Paulo), som med sine fire millioner katolikker også er et av verdens største. Kardinalen mister dermed sin stemmerett ved pavevalg, og av de 211 kardinalene er det i øyeblikket 119 som er stemmeberettiget.

Eusebio Oscar Scheid ble født den 8. desember 1932 i delstaten Santa Catarina som etterkommer etter innvandrere fra Saarland i Tyskland. Han er medlem av misjonskongregasjonen «Jesu-hjerte-prester» (Congregatio Sacerdotum a Sacro Corde Iesu – SCI). Han studerte på Det pavelige universitetet Gregoriana og ble presteviet i 1960 i Roma. I begynnelsen av sin karriere som teologiprofessor underviste han fra 1964 til 1965 en kort tid under den berømte biskop Dom Helder Camara ved seminaret i Recife. Etter sin bispevielse i 1981 var Scheid biskop av São José dos Campos, før han i 1991 overtok ledelsen av erkebispedømmet Florianópolis.

Kardinal Scheid er høyt skattet blant Brasils katolikker på grunn av sine tydelige uttalelser om den sosiale og politiske situasjonen. Som en av de første beklaget kardinalen at millioner av slumbeboere er prisgitt gangsterbandenes terror. Disse militsene utvikler seg mer og mer til en «stat i staten». I tillegg var Scheid blant de skarpeste kirkelige kritikerne av korrupsjonsskandalen rundt regjeringen til den internasjonalt ansette forrige presidenten, Luiz Inácio Lula da Silva.

Scheids etterfølger i Rio, erkebiskop Orani Tempesta OCist (62), kan etter at forgjengeren har mistet stemmeretten ved pavevalg og som vert for den kommende Verdensungdomsdagen snart regne med å motta den røde kardinalhatten. Verdensungdomsdagen finner sted fra 23. til 28. juli 2013 i Rio, og dit ventes også pave Benedikt XVI.

Kathpress / Katolsk Informasjonstjeneste (Oslo)