Kina: Tar bispetittel fra vatikanlojal biskop

Fordømte den statskontrollerte kirken; har sittet i husarrest siden.

Thaddeus Daqin Den kinesiske biskopen Thaddeus Ma Daqin av Shanghai, som de siste seks månedene har sittet i husarrest, er blitt fratatt bispetittelen av det statskontrollerte Kinesiske katolske bispekollegium. Dette melder AsiaNews.

Msgr. Daqin (44) overrasket alle da han, på ordinasjonsdagen til koadjutor-biskop av Shanghai i juli, trakk seg fra den regimetro kinesiske patriotiske katolske forening, CPCA. Kirken i Kina er splittet mellom en undergrunnskirke lojal mot Den hellige stol, og den "offisielle" kirken som kontrolleres av myndighetene gjennom nettopp CPCA.

Hvem som skal utnevne biskoper er det store konfliktspørsmålet mellom Vatikanet og kinesiske myndigheter, men i tilfellet Daqin var begge parter enige om utnevnelsen. Kort tid etter messen ble Daqun derimot plassert i husarrest for "å hvile", ifølge den offisielle forklaringen fra myndighetene. Der har han sittet siden, et synlig tegn på de kommunistiske makthavernes misbilligelse.

Hyller biskopen. Erkebiskop Savio Hon Tai-fai, sekretær i Misjonskongregasjonen, fordømte torsdag kinesernes reaksjon som "blottet for enhver juridisk gyldighet". Hon hyller også Daqins "prisverdige lojalitet til Kirken" og hans "ektefølte kjærlighet til sitt land."

Den unge biskopen skal i tillegg ha blitt nektet å opptre offentlig de neste to årene, skriver UcaNews, som siterer anonyme kilder i bispedømmet. Daqin har likevel en viss kontakt med omverdenen under sin lange "retrett", blant annet gjennom daglige refleksjoner på det kinesiske mikrobloggnettstedet Weibo.