Pavesekretær Gänswein blir erkebiskop og prefekt for Det pavelige hushold

Vatikanet, 7.12.2012 (KI/KAP) – Pave Benedikt XVI utnevnte den 7. desember 2012 sin privatsekretær Msgr. Georg Gänswein (56) til prefekt for Det pavelige hushold (Casa Pontificia) med tittel erkebiskop. Gänswein kommer fra Baden-Württemberg i Tyskland og har arbeidet i Vatikanet siden 1995. Han overtar vervet etter amerikanske James Michael Harvey (63), som for to uker siden ble kreert til kardinal og utnevnt til erkeprest for den romerske basilikaen San Paolo fuori le mure.

Gänswein tilhører de mest kjente ansiktene i Vatikanet og regnes samtidig som en av de mest innflytelsesrike mennene i pavens omkrets. Som Harveys etterfølger blir Gänswein ansvarlig for pavens offisielle kalender, audiensplan og den protokollariske ivaretakelse av statsbesøk. Han forblir fortsatt i pavens nærmeste krets, men med høyere rang, med mer selvstendighet og bredere utfoldelsesmuligheter. Denne utnevnelsen er også et dementi for stemmer som mente at Gänsweins posisjon var svekket etter Vatileaks-affæren, fordi han i sin tid ikke hadde kontrollert den pavelige kammertjeneren Paolo Gabriele tilstrekkelig.

Å sette en pavelig privatsekretær i spissen for prefekturet er ikke uvanlig. Også Johannes Paul II utnevnte sin sekretær Stanislaw Dziwisz (nå kardinal) i 1998 til biskop og samtidig viseprefekt for Det pavelige hushold.

Kathpress / Katolsk Informasjonstjeneste (Oslo)