Biskop Fellay: Jøder er "fiender av Kirken"

Fellay
Generalsuperior i SSPX, biskop Bernard Fellay

Leder av prestebroderskapet St. Pius X-selskapet (SSPX), biskop Bernard Fellay, hevder at de største motstanderne av forsoning mellom Roma og SSPX har vært "fiender av Kirken: jødene, frimurerne og modernistene".

Uttalelsen falt under en to timers tale ved skolen Our Lady of Mount Carmel i Ontario, Canada. Dette melder CNS. Hovedemnet for talen var en oppsummering og status quo etter de tre år lange forhandlingene mellom Roma og SSPX.

Ifølge Fellay har han i flere år fått svært motstridende meldinger fra Vatikanet om muligheten for eventuell forsoning, samt statusen for SSPX.

LES OGSÅ: Biskop Williamson ferdig i SSPX

Det er den pavelige kommisjonen Ecclesia Dei som sammen med Troskongregasjonen har forhandlet med prestebroderskapet om en kanonisk anerkjennelse av St. Pius X-selskapet. I et personlig brev til biskop Fellay skrev pave Benedikt i juni 2012 at forsoning med Roma forutsetter at SSPX "fullt ut anerkjenner Det annet vatikankonsil og det postkonsiliære Magisterium". 

Pater Federico Lombardi fra Vatikanets pressekontor kommenterte mandag uttalelsene fra Fellay. 

— Det er ikke mulig å snakke om jødene som fiender av Kirken, sa Lombardi. Ifølge pressetalsmannen er Kirkens standpunkt om forholdet til jødene både "avklart og godt kjent"