Benedikt XVI får tittelen 'Pave emeritus'

Pave Benedikt XVI får tittelen 'Hans Hellighet Benedikt XVI, Pave emeritus' etter sin formelle avgang torsdag klokken 20.00. I sin nye tilværelse skal Benedikt kle seg i en enkel hvit cassock uten mozetta (skulderkappe), samt legge bort et av sine varemerker — de røde skoene — til fordel for et par brune lærsko han fikk i gave under sitt besøk til Leon i Mexico, 2012.

Dette kunne fr. Federico Lombardi avsløre under en pressekonferanse i Vatikanet tirsdag.

Symbolet på pavens autoritet, "Fiskerens ring" og det pavelige blyseglet, vil i tråd med tradisjonen knuses.

Vatikanet har forøvrig utdelt 50 000 gratisbilletter til onsdagens store happening: Benedikts siste generalaudiens. Langt flere enn dette ventes å møte opp, og billettløse vil også få slippe inn.

Generalaudiensen kan streames live på Vatikanets nettsider.

Blant gamle tradisjoner finnes også en ny: pavelig tilstedeværelse på Twitter. Brukeren @Pontifex vil naturlig nok være inaktiv under perioden med sede vacante. Hva som skjer med kontoen videre er opp til neste pave...