Kardinal O’Brien går av og reiser ikke til konklavet

Vatikanet-London, 25.2.2013 (KI/KAP) – Den skotske kardinal Keith O'Brien trakk seg i dag som erkebiskop av St. Andrews og Edinburgh. O’Brien gjorde det også klart at han ikke vil delta i konklavet i mars for å velge pave Benedikts etterfølger.

O*Brien fyller 75 år den 17. mars og måtte da i henhold til kirkeretten ha innlevert sin avskjedssøknad. Pave Benedikt XVI har akseptert avskjedssøknaden med henvisning til denne paragrafen, meldte Vatikanradioen mandag. Ifølge Vatikanets opplysninger er pavens innvilgelse av avskjedssøknaden datert 18. februar.

O'Brien har blitt kritisert i britiske media på grunn av angivelig «upassende oppførsel» overfor fire prester, hvorav en senere har forlatt presteembetet, på 1980-tallet. Kardinalen avviser anklagene.

O'Brien var den eneste britiske kardinalen som kunne delta i konklavet. Antallet konklavedeltakere er nå nede i 115 av 117 mulige, etter at den indonesiske kardinalen har meldt avbud på grunn av sykdom..

Kathpress / Katolsk Informasjonstjeneste (Oslo) (pe)