Kuriekardinal Giovanni Cheli (94) død

Vatikanet, 8.2.2013 (KI/KAP) — Kardinal Giovanni Cheli døde natt til fredag 8. februar i en alder av 94 år. Den kirkelige diplomaten fra Torino representerte Den hellige stol ved FN i New York mellom 1978 og 1986, og deretter var han frem til sin pensjonering i 1998 president for Det pavelige Migrantrådet. Han ble kreert til kardinal i 1998.

Etter sin pensjonering gjorde Cheli seg gjentatte ganger offentlig bemerket. For eksempel lyktes det ham i 2001 i første omgang å vinne eks-erkebiskopen av Lusaka, Emmanuel Milingo, tilbake til Den katolske kirke etter at han hadde hoppet av til Moon-sekten. Da hadde han etter at han ble avsatt som erkebiskop av Lusaka i 1983 formelt fungert som «spesialrådgiver» i Migrantrådet. I Roma opparbeidet han seg ry som eksorsist og gjennom sine helbredelsesmesser. Etter ulovlige bispevielser ble Milingo ekskommunisert i 2006, og i 2010 ble han i tillegg laisert.

Ved Chelis død var han den femte eldste kardinalen i Kirken. Etter hans død teller kardinalkollegiet 209 medlemmer, hvorav 118 er under åtti år og kan delta i et pavevalg. Rekviemmessen feires lørdag i Peterskirken av dekanus for kardinalkollegiet, kardinal Angelo Sodano.

Kathpress / Katolsk Informasjonstjeneste (Oslo) (pe)