Ny kaldeisk patriark: Kirken en brobygger mellom kristne og muslimer

Patriarken om Kirken som brobygger; sekulær stat og liturgireform

Den nylig valgte patriarken av den kaldeiske kirke, Louis Raphaël I Sako, sier i et intervju med AsiaNews at det er svært vanskelig å danne sekulære stater i dagens muslimsk land, grunnet "et negativt og nedsettende bilde av den sekulære stat".

Patriark Louis Raphaël I Sako er allikevel håpefull om at den gamle kaldeiske kirke kan fungere som brobygger mellom kristne og muslimer i Irak. Under et nylig møte med pave Benedikt skal de to kirkelederne ha diskutert i detalj de interreligiøse utfordringene i et konfliktfylt Irak. Sunnier har den siste tiden gjennomført massedemonstrasjoner i protest mot det de mener er diskriminering fra den sjia-dominerte regjeringen i Baghdad. Januar var også, ifølge AFP, den blodigste måneden i Irak siden september i fjor, og krevde 246 menneskeliv.

Kristnes emigrasjon fra landet er veldokumentert, og kun en uke før han ble valgt til patriark, kom Sako med en innstendig bønn til vestlige kristne om hjelp til å sikre kristendommens fremtid i Midøsten. Disse kirkene "med apostolisk opprinnelse fortjener tilstrekkelig støtte fra den universelle Kirke i sitt kall til fellesskap og vitne", sa han da.

Den 64-årige patriarken omtaler situasjonen som "kritisk", men lover allikevel å jobbe for en bærekraftig kristen tilstedeværelse.

Sako blir altså ikke arbeidsløs med det første. Blant toppsakene på agendaen står også det han kaller "kaostilstanden" i dagens kaldeiske liturgi, hvor manglende retningslinjer fører til at messen feires svært ulikt fra sted til sted. Reform og fornyelse av liturgien blir derfor en viktig prioritering for den ferske kaldeiske patriarken.