Pavelig biograf: — Har aldri sett ham så utmattet

Den tyske journalisten Peter Seewald, som har gitt ut flere intervjubøker med pave Benedikt, sier at paven fremsto svært svekket under deres siste møte i desember. 

Angelus— Hørselen var svekket, han var blind på det venstre øyet, og han hadde blitt tynnere, skriver Seewald i det tyske ukemagasinet Focus lørdag.

— Kroppen hadde blitt så tynn at skredderne slet med å holde tritt med tilpassede klær ... Jeg har aldri sett ham fremstå så utmattet, så utslitt, skriver Seewald, som jobber med en biografi om pave Benedikt XVI.

På spørsmål om hva som kunne ventes av hans pontifikat i fremtiden, skal Benedikt ha svart: "Fra meg, ikke mye nå. Jeg er en gammel mann og har mistet min styrke. Jeg tror jeg har gjort nok."

Det var i intervjuboken med Seewald fra 2010, Verdens lys: Paven, Kirken og tidens tegn, at Benedikt første gang åpnet for muligheten til å abdisere dersom han "fysisk, psykologisk og åndelig ikke lenger er i stand til å ivareta embetets plikter".

Retrett. Etter søndagens Angelus, hvor tusenvis av fremmøtte hørte Benedikt snakke om fasten som en "åndelig kamp", har paven nå trukket seg tilbake for den tradisjonelle fasteretretten sammen med kurien. Årets retrett ledes av kardinal Gianfranco Ravasi, Vatikanets kulturminister og en av de italienske såkalte papabili. Under sin første meditasjon mandag kommenterte Ravasi pavens abdisering ved å sammenligne han med Moses, "som klatrer opp på høyden for å be for Israels folk".

Vatikanets toppmann innen kulturens verden talte forøvrig under en konferanse om Norge og Den hellige stols felleskristne arv i Roma i november. Her imponerte Ravasi med å sitere både Undset og Hamsun, og avslørte samtidig sitt ønske om å ta dialogprosjektet "Hedningenes forgård" til Norge, et prosjekt hvor kristne møter agnostikere og ateister til samtaler om tro, etikk og filosofi. 

Siste offisielle program. Lørdag 23. februar tar paven imot den italienske president Giorgio Napolitano, før han søndag ber Angelus som normalt. Mandag 25. skal paven i møte med kuriekardinaler, og onsdag ventes rekordstore folkemengder til hans siste generalaudiens, en audiens som naturlig nok har blitt flyttet til Petersplassen. 

På den siste dagen av sitt pontifikat møter pave Benedikt XVI kardinalkollegiet for en takkeseremoni, før et helikopter flyr ham til den pavelige sommerresidensen Castel Gandolfo, og perioden med sede vacante innledes.