Benedikt XVI: Jeg takker fra hjertet

(Vatikanradioen) Dette var pave Benedikt XVIs ord til den fremmøtte folkemengden utenfor porten til hans nye og midlertidige oppholdssted i Det apostoliske palass i Castel Gandolfo sør for Roma:

«Takk, jeg takker fra hjertet. Jeg er glad for å være her blant dere, omgitt av skapelsens skjønnhet og deres venn skap som gjør meg så godt. Takk for deres vennskap og omsorg.

Dere vet at dagen i dag er forskjellig fra andre ... fra kl 20 vil jeg ikke lenger være Den katolske kirkes pave. Jeg vil da ganske enkelt være en pilegrim som legger ut på den siste del av sin pilegimsvandring på jorden.

Men med mitt hjerte, min kjærlighet, min bønn og med all min indre styrke vil jeg virke for Kirkens og hele menneskehetens felles gode.

Jeg føler meg sterkt støttet av deres hengivenhet. La oss skride fremad i fellesskap, med Herren, for Kirkens og for verdens beste. Jeg vil nå gi dere alle min apostoliske velsignelse – Takk, og god natt, takk til dere alle.»

Dette var Benedikt XVIs siste opptreden som regjerende pave før han trådte tilbake fra balkongen og forsvant bak gardinene.