Konklavenytt: Dag 5

OPPDATERT 17.40: Datoen for konklavet er satt til tirsdag 12. mars.

Kardinalene skal stemme over konklavedatoen fredag ettermiddag. Det er ventet at det vil starte senest onsdag neste uke. Nyhet kommer klokken 19.00!

Det er 8. mars og den internasjonale kvinnedagen. Fr. Federico Lombardi startet dagens pressekonferanse med å gi en bukett til en av de kvinnelige journalistene tilstede på Vatikanets pressekontor.

16 kardinaler holdt innlegg torsdag kveld.

151 av 207 kardinaler er til stede, inkludert de 115 kardinalelektorene. Temaer som har blitt diskutert i dag er religionsdialog, bioetikk, kvinners rolle i kirken, kollegialitet og behovet en gledesfull proklamering av Evangeliet. 

Før konklavet kan starte foretas det loddtrekning om romplassering på Casa Santa Marta – hotellet som elektorene bor på under selve konklavet.

Det installeres et elektronisk "skjold" rundt Det sixtinske kapell som skal hindre mobil- og annen kommunikasjonsaktivitet.

Kardinal Prosper Grech fra Malta skal lede en kort meditasjon ved starten av konklavet. Grech er over 80 og dermed ikke blant de 115 elektorene.

Konklavet avgjøres med 2/3 flertall, og det magiske tallet er altså 77 stemmer.

Over 350 000 har så langt "adoptert en kardinal". Det er ennå ikke for sent å delta, og kardinalene setter tydeligvis pris på prosjektet.

La Stampa har en interaktiv oversikt over alle kardinalelektorene.