Pave Frans blir boende i Vatikanets gjestehus

Pave Frans har besluttet ikke å flytte inn den pavelige residens i det apostoliske palass - i alle fall inntil videre - men heller bo i en suite i Vatikanets gjestehus Domus Sanctae Marthae, hvor han har bodd siden begynnelsen av konklavet. Det forteller p. Federico Lombardi, Vatikanets pressetalsmann.

«Han eksperimenterer med denne type boforhold som er enkelt», men lar ham «leve i fellesskap med andre», både fastboende – prester og biskoper som arbeider i Vatikanet – og gjester som besøker Vatikanet til møter og konferanser, forteller Lombardi den 26. mars.

Pave Frans har nå flyttet ut fra rommet som ble tildelt ham ved loddtrekning før konklavet, og har flyttet inn i en suite med en noe større stue hvor han kan motta gjester.

Domus Sanctae Marthae ble bygget i 1996 spesielt for å huse kardinaler under konklaver.

Det var under en messefeiring i Domus Sanctae Marthae den 26. mars at Den hellige far kunngjorde at han hadde til hensikt å bli boende i gjestehuset. De fastboende, som måtte flytte ut under konklavet, har nylig fått tilbake rommene sine.

Pave Frans har siden valget den 13. mars inntatt sine faste måltider i den felles spisesalen i første etasje og feirer daglig en morgenmesse med vatikanansatte i gjestehusets hovedkapell. Han blir den første pave på 110 år som ikke bor i paveleiligheten i tredje etasje i det apostoliske palass.

I 1903 ble St. Pius X den første pave som bodde i paveleiligheten med utsikt over Petersplassen. Leilighetene ble ombygget av pave Paul VI i 1964 og har gjennomgått mindre endringer av alle pavene siden den tid – dette ifølge «Mondo Vaticano», et vatikanpublisert minileksikon om Vatikanets bygninger, kontorer og tradisjon. Den store pavestuen eller salongen i leiligheten ligger rett ovenfor det pavelige biblioteket, hvor offisielle gjester, som biskoper og statsoverhoder, mottas. Pave Frans vil fortsette å bruke biblioteket til å motta offisielle gjester og vil også be angelus søndager og helligdager fra vinduet i denne leiligheten, forteller Lombardi. Den tradisjonelle paveleiligheten inneholder dessuten et kapell, et kontor til paven samt til hans sekretærer, et soverom, en spisestue, et kjøkken og rom for to sekretærer og husholdningspersonale.

Domus Sanctae Marthae, hvor paven altså nå heller ønsker å bo, er en femetasjers bygning bak Vatikanets murer, noen skritt fra Peterskirken. Gjestehuset tilbyr relativ komfort, men er ikke et luksushotell. Bygningen har 105 toromssuiter og 26 enkeltrom, og omtrent halvparten av rommene har fastboende. Hver suite har en stue med et skrivebord, tre stoler, et skap og garderobe, et soverom med kommode og nattbord og eget bad med dusj. Alle rom har telefoner og tilgang til et internasjonalt satellitt-TV-system. Bygningen har også et stort møterom og en rekke små stuer. I tillegg til spisestuen og hovedkapellet har man også fire private kapeller som ligger ved enden av gangen i tredje og femte etasje i hver av bygningens to vinger.

Kilde: The National Catholic Reporter

Foto: Domus Sanctae Marthae, bilde tatt fra Peterskirkens kuppel. Foto: Wikimedia Commons.