Pave Frans og det gule armbåndet

Mange har bitt segt merke i at pave Frans bærer et enkelt, gult silikonarmbånd rundt håndleddet. Vatikanradioen kan i dag avsløre historien bak dette, etter å ha intervjuet mannen som overrakte det til paven selv dagen etter pavevalget: kardinal Wilfrid Fox Napier, erkebiskop av Durban i Sør-Afrika.

Kardinal Napier forklarer at en av hans prester for et år eller to siden bestemte å produsere en symbolsk gjenstand til fastetiden, noe som kunne minne menneskene på deres fasteforsetter. Han bestemte seg for å lage sorte og fiolette armbånd med påskriften "Sacrificium" fordi - sier kardinal Napier - "Det er vår fastekampanje: Gjør et offer, gi til de fattige."

Da troens år ble innledet i fjor høst, spurte den samme presten kardinalen om de ikke skulle lage et nytt armbånd for anledningen. Kardinalen svarte positivt og forteller: "Så det vi har nå, er det gule troens år-armbåndet med ordene 'Credo Domine - Jeg tror på Herren'. Og dessuten har det bilde av en fisk og et kors." Armbåndet distribueres sammen med "et kort hvor det på den ene siden er en bønn for troens år, hvor vi ber Gud hjelpe oss å gjøre det vi trenger for virkelig å fornye vår tro; og på den andre siden er det et forpliktelsesformular hvor man forklikter seg til å gjøre noe konkret." 

Kardinal Napier forteller videre at pave Frans umiddelbart etter overrekkelsen spurte hva armbåndet symboliserte. "Han tok det rett ut av boksen og tok det på seg med en gang", visstnok uten å ense assistenten som sto klar for å ta over alle gavene ...  Ved lunsjen en av de påfølgende dagene Den hellige far av seg det gule silikonarmbåndet og viste det frem til kardinalene rundt bordet.  

Dette kan kanskje inspirere enda flere norske katolikker til å bruke OKBs eget silikonarmbånd produsert til troens år! Vårt eget forpliktelsesarmbånd bærer påskriften "TA IMOT - GI VIDERE", som er bispedømmets motto for feiringen av året.

Kilde: Radio Vaticana