Vatikanet om anklagene mot pave Frans

Vatikanet har i dag, den 15. mars 2013, publisert en uttalelse som svar til beskyldningene om at Jorge Mario Bergoglio – nå pave Frans – som provinsial for jesuittene i Argentina og erkebiskop av Buenos Aires skal ha vært delaktig i flere menneskerettighetsbrudd under «Den skitne krigen» fra 1976-1983. Uttalelsen ble lest opp av Vatikanets pressetalsmann p. Federico Lombardi under dagens pressekonferanse. Her følger den i norsk oversettelse:

Kampanjen mot Bergoglio er velkjent og stammer fra flere år tilbake. Den har blitt ført av en publikasjon som spesialiserer seg på noen ganger ærekrenkende og injurierende kampanjer. Det antiklerikale preg til denne kampanjen og andre anklager mot Bergoglio er velkjente og innlysende.  

Anklagen refererer til tiden før Bergoglio ble biskop [av Buenos Aires], da han var provinsial for jesuittene i Argentina, og hevder at han ikke beskyttet to prester som ble kidnappet.

Dette var aldri en konkret eller troverdig anklage mot ham. Han ble forhørt av en argentinsk rett som en med kjennskap til situasjonen, men aldri som tiltalt. Han har, i dokumentert form, benektet alle beskyldninger.

I stedet har det kommet mange erklæringer som viser hvor mye Bergoglio gjorde for å beskytte mange mennesker under militærdiktaturet. Bergoglios rolle, så snart han ble biskop, i å fremme Kirken i Argentinas bønn om tilgivelse for ikke å ha gjort nok under diktaturet, er også velkjent. 

Anklagene grunner i en bruk av historisk-sosiologisk analyse av diktaturperioden gjort flere år tilbake av venstreorienterte antiklerikale elementer for å angripe Kirken. De må bestemt avvises.

Vedrørende frigjøringsteologien: Bergoglio har alltid referert til Kongregasjonen for troslærens instruksjon.

Han har alltid avvist vold og sagt at voldens pris alltid betales av de svakeste.

Kilde: www.news.va

LES OGSÅ:

Den forfulgte jesuitten Jalics er forsonet med pave Frans

Erklæring fra p. Franz Jalics SJ