Norske ungdommer til Rio de Janeiro og møte med pave Frans

null

Pontifikal utsendelsesmesse for 130 ungdom som skal til verdensungdomsdagene i Rio

Fredag 12. juli kl 13.00 feiret biskop-emeritus Gerhard Schwenzer SS.CC. utsendelsesmesse for de 130 unge pilegrimmene fra Norge som skal delta på verdensungdomsdagen i Rio de Janeiro i slutten av måneden. Dit skal også pave Frans

Til avslutningsarrangementet med Paven søndag 28. juli er det allerede påmeldt ca 2,5 millioner mennesker. Arrangørene har kjøpt inn 12 millioner liter vann til dagen!

Torsdag 25. juli ønsker ungdommene pave Frans velkommen til ungdomsmøte med et arrangement på Copacabana Beach. Dette blir pave Frans' første utenlandsreise, og den eneste som er ventet i år.

Fredag 12. juli samles gruppen i Akers­veien i Oslo, og kl. 13.00 feirer biskop-emeritus Gerhard Schwenzer SS.CC. utsendelses­messe i St. Olav domkirke for de unge pile­grimmene. Alle er hjertelig velkommen til å delta.

Pave Frans vil også besøke ulike steder under sitt opphold i Brasil. Han vil bl.a. besøke:

  • presidenten og andre politiske ledere
  • verdens største Mariahelligdom
    (The Shrine of Our Lady of the Conception of Aparecida)
  • et slumområde nord i Rio
  • et ungdomsfengsel
  • åpningen av et rehabiliteringssenter for narkomane

Paven vil også velsigne OL-flagget som skal brukes i sommerlekene i Rio 2016.

Arrangementet, som muligens vil tiltrekke seg flere mennesker enn både fotball-VM (Rio 2014) og de olympiske lekene (Rio 2016), avsluttes med at pave Frans feirer en messe søndag 28. juli kl. 10.00. Hit kommer det trolig flere enn de allerede 2,5 millioner fremmøtte.

Bakgrunnsinformasjon

Historien til Verdensungdomsdagen

«Verdensungdomsdagene” er et katolsk ungdomsarrangement startet av den salige pave Johannes Paul II i 1985. Hvert andre eller tredje år inviterer Paven verdens ungdom til en samling i forskjellige land.

Til nå har det vært møter i:

Årstall By, land Antall deltakere
1985 Roma, Italia 300 000
1987 Buenos Aires, Argenina 100 000
1989 Santiago de Compostella, Spania 400 000
1991 Czestohowa, Polen 1 600 000
1993 Denver, USA 500 000
1995 Manilla, Filippinene 5 000 000
1997 Paris, Frankrike 1 200 000
2000 Roma, Italia 2 000 000
2002 Toronto, Canada 800 000
2005 Køln, Tyskland 1  200 000
2008 Sydney, Australia 400000
2011 Madrid, Spania 2 000 000
2013 Rio de Janeiro, Brasil ? ??? ???

Selve opplegget

Etter innledende dager rundt omkring i hele vertslandet, hvor de unge innlosjeres i familier, samles alle til en ungdomsfestival i arrangementsbyen.

Under festivalen samles de unge på formiddagen til undervisning ledet av 100vis av biskoper fra hele verden. I tillegg er det konserter og andre arrangementer som skjer rundt omkring i kirker og i gatene.

Skriftemålet er også en viktig del av arrangementet. 100vis av provisoriske skriftestoler stilles  opp, og de mange tusen prestene som deltar hører skriftemål på skift på alle verdens språk. Pave Frans vil også sitte å høre skriftemål på formiddagen lørdag 26. juli.  

Den norske gruppen

Reisen fra Norge arrangeres av Norges Unge Katolikker, under ledelse av Pedro Barrera. Gruppen teller 130 unge katolikker fra hele Norge.

Fredag 12. juli samles gruppen i Akersveien i Oslo, og kl. 13.00 feirer biskop-emeritus Gerhard Schwenzer SS.CC. utsendelsesmesse for de unge pilgrimmene i St. Olav domkirke i Oslo. Alle er hjertelig velkommen til å delta.

Den norske gruppens program i Brasil

Når gruppen ankommer Brasil skal de først samles i byen Juiz de Fora hvor de skal bli kjent med hverandre, og begynne å forberede seg til ungdomsfestivalen.

Fra Juiz de Fora går reisen til byen Viçosa hvor ungdommene skal bo hos vertsfamilier i fire ulike menigheter. Det er disse menighetene som i fellesskap har laget et program til den norske gruppen. De vil bli kjent med området og forholdene der, og i tillegg vil det være messer, fotballturnering, og ulike kulturelle ”events”. Den norske gruppen vil også opptre med innslag.

Søndag 21. juli går ferden videre til Rio de Janeriro.

22. juli skal vi besøke den berømte Kristusfiguren over Rio. 23. juli har Den norske sjømannskirken i Rio laget et opplegg for oss i samarbeid med det norsk-brasilianske handelskammer.

Hovedarrangementet i Rio åpnes

Samme dag, 23. juli, er det åpningsmesse for arrangementet på Copacabana Beach, samme sted hvor de unge vil ønske Paven velkommen to dager senere, og hvor Paven og de unge sammen vil ha en ”korsveisgudtjeneste” på fredag 26. juli.

Lørdag 27. juli begynner alle de unge å vandre mot den store plassen hvor alle skal samles. Det er hit det ventes over 2,5 millioner unge mennesker, noen antyder at det kan komme flere millioner til. Paven deltar selv på en slags kveldsbønn samme kveld, og han kommer tilbake søndag 28. juli for å feire messen. Alle pilgrimmene sover på plassen under åpen himmel.

Informasjonstjenesten ønsker alle en god tur!