Ortodokse kirkeledere markerte Milano-ediktet

Åtte ortodokse kirkeledere var søndag samlet i byen Nis, keiser Konstantins fødested, i anledning 1700-årsjubileet for Milano-ediktet. Det berømte toleranseediktet av Milano fra 313 var bestemmelsen hvor keiserne Konstantin den store og Licinius ga borgerne i Det romerske riket retten til fri religionsutøvelse.

Etter å ha feiret Den guddommelige liturgi utenfor byens kirke, dedikert til Konstantin og Helena, talte både den økumeniske patriark av Konstantinopel, Bartholomeus I, og patriark Kirill I av Moskva. 

– Mange kristne blir i dag forfulgt i Midtøsten, Syria, Egypt, Irak og Nigeria og andre steder, kun grunnet Guds ord og bekjennelsen av Jesus. De verner om alle og forfølges av alle ... de lever i god tro og blir forfulgt som skurker, sa Bartholomeus I, ifølge Reuters.

LES OGSÅ: Inviterer ikke paven til Serbia

– Når noen i dag betviler det kristne opphavet til europeisk sivilisasjon, må vi - kristne ortodokse kirker og alle Europas kristne - hjelpe våre samtidige til på nytt å innse og fornemme hvor viktig denne kilden er for utformingen av europeeres åndelige og moralske profil, sa patriark Kirill I av Moskva, ifølge det russiske nyhetsbyrået Interfax.

Den katolske kirke markerte 1700-årsjubileet under en messe i Nis den 21. september, feiret av kardinal Angelo Scola.