Troens år høytidelig avsluttet

Da pave emeritus Benedikt XVI i det apostoliske brevet Porta Fidei utropte et Troens år mellom 11. oktober 2012 til 24. novembe 2013, var det få som kunne ha forestilt seg det dramatiske året hadde i vente for Kirken: Pave Benedikts plutselige abdikasjon, verdenspressens fokus på Vatileaks, interne intriger i kurien, overgrepsskandalene - samt konklavet som valgte den forholdsvis ukjente Jorge Mario Bergoglio til pave Frans.

Det er mange måter å analysere pavens første åtte måneder på. Sett fra et informasjonssynspunkt kan man uansett bare stedfeste den bemerkelsverdige snuoperasjonen for

som i dag offiisielt er den meste omtale personen på nettet.

Troens år kommer til å bli husket for dette, og mye mye mer.

Her hjemme lanserte Informasjonstjenesten blant annet to apper for smarttelefoner og e-posttjenestene "Kateksimen på ett år" og "Dagens lesning". Lokale menigheter og fora har også stått for mange ulike arrangementer og foredrag.

Søndag 24. november, Kristi Kongefest, ble Troens år høytidelig avsluttet med en stor messe på Petersplassen. Der sto Frans, den 266. pave, og prekte med relikviene etter fiskeren fra Galilea, Peter, den første pave, i hendene. Det var et sterkt øyeblikk og en synlig manifestasjon av Kirkens og troens kontinuitet på tvers av århundrene.

Tilstede var også alle patriarkene og lederne for de østlige kirker i kommunion med Roma, som var i byen for et møte arrangert av Kongregasjonen for Østkirken med kristnes situasjon i Midtøsten som toppsak.  

Paulus hjelper de troende til å «se at Jesus er skapelsens sentrum», bemerket pave Frans i sin preken over Lukas 23,35–43.  

– Når dette senteret mistes, når det erstattes av noe annet, vil kun skade