Kardinalbiskop Giovanni Battista Re fyller åtti år

nullVatikanet, 28.1.2014 (KI/KAP) – Kuriekardinal Giovanni Battista Re, en av de nærmeste medarbeiderne av den salige pave Johannes Paul II (1978-2005) og en av de mest innflytelsesrike personlighetene i Vatikanet, fyller åtti år den 30. januar 2014. Norditalieneren Re var frem til 2010 prefekt for Bispekongregasjonen, da hans etterfølger ble den kanadiske kardinalen Marc Ouellet.

Pave Johannes Paul II (1978-2005) utnevnte Re, som stammer fra Borno ved Gardasjøen, i 1979 til Vatikanets «viseinnenriksminister». Etter et kort mellomspill som sekretær for Bispekongregasjonen, ble han i 1989 Vatikanets innenriksminister. Til slutt var Re fra 2000 til 2010 prefekt for Bispekongregasjonen, som er blant de viktigste dikasteriene i kurien. Han har vært kardinal siden 2001, fra 1. oktober 2002 som kardinalbiskop.

I mars 2013 ledet Re som den rangeldste av de stemmeberettigete kardinalbiskopene, konklavet i Det sixtinske Kapell. I denne egenskap spurte han den valgte erkebiskopen av Buenos Aires, Jorge Mario Bergoglio, om han mottok valget til pave.

Som prefekt for Bispekongregasjonen underskrev Re også dekretet hvor Vatikanet i januar 2009 opphevet ekskommunikasjonen av de fire biskopene fra Piusbrorskapet SSPX, blant dem Holocaust-fornekteren Richard Williamson. I første rekke ansvarlig var imidlertid kommisjonen Ecclesia Dei under ledelse av kardinal Dario Castrillon Hoyos. Re gjorde ikke noen hemmelighet av sin ergrelse over fremgangsmåten.

Etter kardinal Res åttiårsdag teller kardinalkollegiet 199 medlemmer, hvorav 106 er stemmeberettiget ved pavevalg. Disse tallene vil endres den 22. februar, når pave Frans kreerer sine første kardinaler.

Kathpress / Katolsk Informasjonstjeneste (Oslo) (pe)