Jesuitt i Homs: Sulten «gjør folk gale»

null
Fr.Frans Van der Lugt SJ, her i bønn ved
jesuittenes residens i gamlebyen i Homs.
(Foto: CNS/Yazan Homsy)

– Byen er en lovløs jungel

En nederlandsk jesuitt som sitter isolert i millionbyen Homs, Syria, melder at mange sivile nå sulter som resultat av krigshandlingene.

«Byen vår har blitt en lovløs jungel», sier fr. Frans Van der Lugt (75) til The Daily Telegraph. «Vi gjør vårt beste for å opptre på en broderlig måte, slik at vi ikke vender oss mot hverandre på grunn av sulten».

«I dag besøkte jeg et senter for handikappede; i tre dager har de kun hatt oliven til føde. Vi prøver å gjøre vårt beste, men det er lite vi kan gjøre», sier jesuitten.

Situasjonen til de rundt 1500 gjenværende sivile i gamlebyen i Homs har vært blant temaene i de krevende fredsforhandlingene i Genève.

Gamlebyen hadde tidligere rundt 60 000 kristne innbyggere, ifølge Van der Lugt, som nå «er alene med kun 66 andre kristne». Nederlenderen, som har vært i Syria siden 1966, forteller at de kristne blir behandlet godt av sine muslimske naboer.

«Vi er redde for at det internasjonale samfunn har forlatt oss. De pleier sine egne interesser, dette er politikk, men de må vite at det syriske folket lider», advarer fr. Frans Van der Lugt.