Video viser løslatelsen av Maaloula-nonnene

nullBeirut (AsiaNews) - En video lagt ut på YouTube viser løslatelsen av nonnene fra Maaloula som sent søndag kveld ble overlevert til libanesiske myndigheter i bytte mot 143 kvinnelige fanger i syriske fengsler, inkludert Saja Dlaymé, en irakisk trebarnsmor gift med et fremtredende al-Qaeda-medlem.

Utvekslingen fant sted ved den libanesisk-syriske grensen, og videoen viser islamister som roper 'Allah Akbar' og lover å få løslatt alle fanger som sitter i Bashar al-Assads fengsler.

Mannen som har lagt ut videoen på YouTube heter Hadi al-Abdallah. I videoen er opprørerne maskerte, og kan sees småpratende med nonnene. Starten av videoen viser en opprører som bærer en eldre nonne i sine armer ut til den ventende bilkonvoien. 

På oppfordring fra Abdallah takker søstrene Gud og alle de som har bidratt til løslatelsen. «Måtte Allah skjenke dere styrke og belønning», sier en av søstrene.

I et intervju med en libanesisk TV-stasjon etter løslatelsen sier en av nonnene at de ble «behandlet bra», og at kidnapperne fra Al-Nusra-fronten «ga oss alt vi ville ha». Hun benekter også at kidnapperne tvang dem til å fjerne korsene sine, og hevder at «ingen plaget oss».

Etter løslatelsen av søstrene rundt midnatt søndag, viser videoen en tildekket kvinne som går mot opprørerne sammen med tre barn. Mens flere av de løslatte kvinnene overleveres hører man høye rop av 'Allah Akbar', og en av islamistene sier at «vi aldri skal hvile eller sove frem til alle våre søstre løslates fra tyrannens fengsler». Videoen avsluttes med et lite barn som smiler og sier at hans hjem er i Syria.

Både libanesisk og qatarsk etteretningstjeneste var sentrale i løstatelsen av nonnene, samt avtalen om de 143 fangene. Alle parter har benektet av det ble betalt løsepenger, men den libanesiske avisen Al Nahar hevder at islamistene fikk fire millioner dollar. 

Løslatelsen av søstrene var opprinnelig planlagt til klokken 21.00 søndag kveld, men ble forsinket da Al Nusra skal ha ombestemt seg i siste øyeblikk. Fremfor å løslate alle samtidig ønsket man å kun overlevere deler av gruppen, frem til byttet var utført. Forhandlerne skal da ha nektet, og opprørerne ble tvunget til å gjennomføre den opprinnelige avtalen. 

Mandag kveld ankom søstrene Korskirken i Damaskus, hvor det ble feiret en takksigelsesmesse for deres løslatelse.