Kaldeisk patriark: "Kun et par tusen kristne igjen i Irak om ti år"

nullBagdad (AsiaNews) - Louis Raphael Sako I, patriarken av Babylon i Irak for kaldeerne, er alvorlig bekymret for den vedvarende nedgangen i antall kristne i landet: «Dersom det snart ikke tas grep, vil det om ti år bare være et par tusen kristne igjen i Irak».

Irak hadde over en million kristne før krigen i 2003, 600 000 bare i Bagdad, mens det i dag er mindre enn 400 000 igjen i hele landet. Hovedårsakene til denne voldsomme migrasjonen er dårlig sikkerhet, økning i dødstrusler fra islamister rettet mot kristne, samt væpnede gruppers ekspropriasjon av kristen eiendom.

Patriark Sako beskriver omfanget av migrasjonen som «skremmende», og sier at den forverres på oppmuntring av vestlige land.

«Det er de kristne som rammes hardest av den pågående voldsbølgen i Irak. Dette er fordi at kristne, i motsetning til arabiske muslimer, ikke forfekter stammetilknytning. Den eneste måten de kan løse uoverensstemmelser på er gjennom det irakiske rettssystemet, som ofte blir kritisert for å være korrupt og gjenstand for politisk manipulasjon», sier patriark Sako.