Pakistan: Kristne og muslimer i solidaritet med dødsdømte kristne

PakistanLahore (AsiaNews) - Den katolske kirke i Pakistan arrangerte onsdag en bønn- og fastedag for Sawan Mashi og Asia Bibi, to av ofrene for landets kontroversielle blasfemilovgivning.

Begge to har blitt dømt til døden, og venter nå på at rettssystemet skal behandle deres appellsaker. Flere sivilorganisasjoner sluttet onsdag seg til initiativet fra pakistanske katolikker. Aktivister og religiøse ledere deltok i demonstrasjoner i Lahore og Islamabad «til støtte for forfulgte kristne».

Firebarnsmoren Asia Bibi har blitt et symbol på kampen mot blasfemilovgivningen, også kalt «den svarte loven». Bibi har sittet isolert på en avdeling for dødsdømte siden hun i november 2010 ble dømt til døden. Etter flere forsinkelser og unnvikende svar fra rettsapparatet ventes appellsaken å starte den 14. april.

Sawan Masih, en 26 år gammel kristen mann fra Lahore, ble nylig dømt til døden i en lavere rettsinstans etter falske anklager fremsatt etter en personlig uoverensstemmelse. Hans påståtte blasfemiske uttalelser førte i fjor til et organisert angrep mot det kristne boligområdet Joseph Colony i Pakistans nest største by, Lahore.  Mer enn 100 kristne hjem ble brent ned, og 120 mennesker måtte behandles på sykehus med brannskader.

Høyesterett i Lahore skal behandle Masihs ankesak den 25. juli 2014.

Fr. Asher Arshad fra erkebispedømmet Lahore er takknemlig for den «oppmuntrende responsen» fra flere sivilorganisasjoner på Den katolske kirkes faste- og bønnedag.

– Når vi ber og faster forener vi oss i solidaritet med våre kristne brødre og søstre, sier muslimske Aqeel Mehadi, en menneskerettighetsaktivist fra Lahore.

– Som muslim er jeg opprørt over det som har skjedd, og fortsetter å skje, sier Mehadi til AsiaNews.

 Ali Jinnah, politikeren som la grunnlaget for nasjonen Pakistan, understreket alltid religionsfrihet i sine taler, ifølge Mehadi, og hadde en visjon om en liberal og flerkulturell nasjon der alle borgere har rett til å «praktisere sin religion og ikke bli fengslet for sin tro».

Presten og aktivisten fr. John Barkat sier det er «trist det som har skjedd med Pakistan».

– Dessverre har an håndfull fanatikere fremmet intoleranse, og lagt veien åpen for sekterisk vold. Resultatet er hendelser som i Shanti Nagar, Gojra og Joseph Colony. La oss derfor be og faste for Pakistans forfulgte.

I en uttalelse sier støttegruppen for Sawan Masih at blasfemilovgivningen «forblir et høyst sensitivt tema i Pakistan». Loven brukes til å «løse personlige vendettaer», og gjennom fredlige demonstrasjoner «protesterer vi mot dommen mot Masih og krever rettferdighet for Asia Bibi».