Paven stadfester seremoni­mester Marini i embetet

nullVatikanet, 12.4.2014 (KI/KAP) - Pave Frans har stadfestet sin seremoni­mester, Msgr Guido Marini (49), i embetet. Dette meldte Vatikanets avis Osservatore Romano lørdag den 12. april. Dermed er det slutt på spekulasjonene om at den ansvarlige for den liturgiske utformingen av de pavelige messene skulle få avløsning. Disse spekulasjonene kom fremfor alt frem i de første månedene etter valget av pave Frans i mars 2013. Observatører antok at Marinis konservative forståelse av liturgi ikke passet til den nye pavens enkle stil.

Guido Marini ble født den 31. januar 1965 i Genova. Etter klassisk eksamen artium (diploma di maturità classica) studerte han katolsk teologi ved det erkebiskoppelige seminaret i Genova, hvor han tok bachelor-graden i teologi. Han ble presteviet den 4. februar 1989, 24 år gammel. Deretter tok han doktorgrader i sivil- og kirkerett (utroque iure) ved Det pavelige Lateranuniversitetet i Roma. I 2007 tok han en bachelor-grad i kommunikasjonspsykologi ved Det pavelige salesianske universitetet i Roma.

Fra 1988 til 2003 var han personlig sekretær for tre kardinalerkebiskoper av Genova: Giovanni Canestri (1988-95), Dionigi Tettamanzi (1995-2002) og Tarcisio Bertone SDB (2002-03). Under kardinalene Tettamanzi og Bertone samt under erkebiskop (nå kardinal) Angelo Bagnasco (2006- ) var han også seremonimester og redaktør for de liturgiske bøker.

Fra 1992 underviste han i kirkerett ved det norditalienske fakultetet for teologi (Facoltà Teologica dell'Italia settentrionale), avdeling Genova, og ved høyskolen for religionsvitenskap (Istituto Superiore di Scienze Religiose), hvor han også ga seminarer i kirkelig embetsteologi. I 2002 ble han utnevnt til domkannik ved katedralen San Lorenzo, og fra 2003 til 2007 var han kapitlets dekanus. Fra 2004 til 2007 var han også åndelig veileder (spiritual) ved det erkebiskoppelige seminaret i Genova.

Den 1. oktober 2007 utnevnte pave Benedikt XVI (2005-13) ham til ny seremonimester for pavens liturgiske feiringer (maestro delle cerimonie pontifice) etter erkebiskop Piero Marini (som ikke er en slektning), som hadde hatt embetet i tyve år (1987-2007). Han ble samtidig utnevnt til pavelig æresprelat (Prelato d'onore di Sua Santità) med tittelen Monsignore.

Spekulasjonene om at Marini snart ville bli erstattet, ble ofte illustrert med en angivelig begivenhet fra konklavet. Da Marini i sakristiet rakte den nyvalgte paven hans mozzetta, en rød skulderkappe av silke, skal paven ifølge anekdoten ha svart med den ofte siterte setningen: «Karnevalet er over». Dette har imidlertid aldri blitt bekreftet.

Kathpress / Katolsk Informasjonstjeneste (Oslo) (pe)