Syria: Nederlandsk jesuitt skutt og drept i Homs

Frans van der LugtDen nederlandske jesuitten fr. Frans van der Lugt (75) har blitt skutt og drept i Homs.

Dette meldte den syriske TV-kanalen Al-Mayadeen mandag formiddag, og ble senere bekreftet av Syrian Observatory for Human Rights (SOHR) overfor AFP.

Psykologen og jesuitten har vært i Syria siden 1966, og var en viktig brobygger mellom landets kristne og muslimske befolkning.

Van der Lugt skal for ikke lenge siden ha blitt tilbudt å forlate den opprørskontrollerte gamlebyen under FN-kontrollerte evakueringer, men nektet da å oppgi sitt kall om å hjelpe og støtte den sultende lokalbefolkningen - både kristne og muslimer.

LES OGSÅ: Jesuitt i Homs: Sulten «gjør folk gale»

Ifølge SOHR skal presten ha blitt skutt av en maskert mann mens han befant seg i klosterhaven i det opprørskontrollerte nabolaget Bustan al-Diwan. Ingen har så langt tatt på seg ansvaret for drapet.

En prestekollega, som ønsker å være anonym grunnet sin egen sikkerhet, sier til AP at jesuitten nektet å forlate Homs så lenge det befant seg kristne i blokkerte områder av byen.

I februar kom Van der Lugt med en innstendig anmodning til verdenssamfunnet om å hjelpe gamlebyens sivilbefolkning, og fortale at sulten «gjør folk gale».