To paver helligkåret

4-paverVatikanet, 27.4.2014 (KI/Kathpress) – Søndag den 27. april 2014 ble to paver helligkåret på Petersplassen i Vatikanet, de hellige Johannes XXIII (1958-63) og Johannes Paul II (1978-2005). Det skjedde på Andre søndag i påsketiden, eller Miskunnssøndagen som ble innført av pave Johannes Paul II. Pave Frans feiret helligkåringsmessen, mens pave Emeritus Benedikt XVI (2005-13) satt på første rad blant kardinalene og koncelebrerte messen sammen med dem. Relikvier av de to hellige pavene sto ved alteret, slik at det faktisk var fire paver til stede samtidig på Petersplassen, en virkelig unik hendelse.

Koncelebranter sammen med paven ved alteret var biskopene i de bispedømmene de to hellige kom fra, den polske kardinalerkebiskopen og mangeårige pavesekretæren Stanislaw Dziwisz, som for øvrig fylte 75 år denne dagen, og biskop Francesco Beschi av Bergamo, Johannes XXIIIs hjembispedømme. De andre koncelebrantene ved alteret var Romas kardinalvikar Agostino Vallini, samt de to kardinalbiskopene Angelo Sodano og Giovanni Battista Re.

nullRelikvier av de to nye hellige ble båret frem til alteret av sognepresten i Johannes XIIIs hjemby Sotto il Monte på vegne av den hellige pavens utallige nevøer og nieser og grandnevøer og grandnieser, samt av Floribeth Mora Diaz fra Costa Rica, som ble helbredet på pave Johannes IIs forbønn, et mirakel som førte frem til helligkåringen. En av forbønnene ble lest av den franske ordenssøsteren Sr. Marie Simon-Pierre, som ble helbredet av Parkinson av pave Johannes IIs forbønn, noe som førte til hans saligkåring i 2011.

Etter regnvær i Roma natt til søndag ga regnet seg før messen, slik at den kunne skje i oppholdsvær, selv om temperaturen var ganske kjølig. Rundt 500 000 var til stede på Petersplassen, mens rundt 800 000 fulgte seremonien på storskjermer på flere steder rundt i Roma. En rekke statsoverhoder og regjeringsdelegasjoner var til stede, med kongen og dronningen av Spania i spissen.

Kathpress /Katolsk Informasjonstjeneste (Oslo) (pe)