Tre Amerika-misjonærer helligkåret – klart for flere nye hellige

nullVatikanet, 3.4.2014 (KI/KAP) – Pave Frans helligkåret den 3. april tre personligheter fra Amerikas misjonshistorie, nemlig jesuitten p. Josef de Anchieta (1534-97), grunnlegger av byen São Paulo, samt de kanadiske indianermisjonærene biskop Frans de Montmorency-Laval (1623-1708) og sr. Maria Guyart (1599-1672). Helligkåringene skjedde med en enkel undertegnelse av dekreter og de tre ble innskrevet i helgenkalenderen uten feiring. Dette kalles stadfestelse av kult eller en ekvipollent helligkåring.

Da paven mottok Helligkåringskongregasjonens prefekt, kardinal Angelo Amato SDB, i privat audiens, ga han i tillegg til de tre helligkåringene kongregasjonen autorisasjon til å promulgere til sammen tretten dekreter:

Fire dekreter anerkjenner mirakler på forbønn av fire salige, noe som åpner for deres snarlige helligkåring:

 • Den salige Johannes Antonius Farina (it: Giovanni Antonio), biskop av Vicenza, grunnlegger av instituttet «Lærerinner av St. Dorotea, døtre av Jesu og Marias hellige hjerter» (Suore Maestre di Santa Dorotea Figlie dei Sacri Cuori – SDVI); født den 11. januar 1803 i Gambellara i Vicenza i Italia og død den 4. mars1888 i Vicenza; saligkåret den den 4. november 2001 på Petersplassen.
 • Den salige Cyriacus Elias Chavara, indisk prest og grunnlegger av «Kongregasjonen av Karmelittbrødre av den uplettede Maria» (Congregatio Fratrum Carmelitarum Mariae Immaculatae – CMI); født den 10. februar 1805 i Kainakary i Kerala i India og død den 3. januar 1871 i Koonammavu i Kerala; saligkåret den 8. februar 1986 i Kottayam.
 • Den salige Nikolas av Longobardi (it: Nicola), født som Johannes Baptist Klemens Saggio (it: Giovanni Battista Clemente), oblat hos Minstebrødrene (Ordo Minimorum – OM eller OMinim) (Minimi Fratres eller bare Minimi); født den 6. januar 1650 i Longobardi i Cosenza i Italia og død den 3. februar 1709 i Roma i Italia; saligkåret den 17. september 1786 av pave Pius VI (1775-99).
 • Den salige Eufrasia Eluvathingal, ordenssøster i «Kongregasjonen av Karmels Mor» (Congregation of the Mother of Carmel – CMC) med ordensnavnet «Eufrasia av Jesu hellige Hjerte» (Euphrasia a Ss Corde Iesu); født som Rosa den 17 oktober 1877 i landsbyen Kattoor i Kerala i India og død den 29. august 1952 i Ollur i Kerala; saligkåret den 3. desember 2006 i Ollur i Kerala.

Et dekret anerkjenner et mirakel på forbønn av en ærverdig, noe som åpner for hans snarlige saligkåring:

 • Den ærverdige Aloisius Bordino (ordensnavn: Luigi della Consolata), ordensbror i kongregasjonen «Brødre av St. Josef Benedikt Cottolengo» (Congregatio Fratrum a Sancto Iosepho Benedicto Cottolengo – FSGC), født den 12. august 1922 i Castellinaldo i Cuneo i Italia og død den 25. august 1977 i Torino i Italia; ærverdig den 12. april 2003.

Åtte dekreter anerkjenner kandidatenes heroiske dyder, noe som gir dem tittelen Ærverdige (Venerabilis) og bare et mirakel gjenstår før saligkåring. Det gjelder:

 • Guds tjener Frans Simón Ródenas (sp: Francesco), prest i kapusinerordenen (Ordo Fratrum Minorum Capuccinorum – OFMCap), titularbiskop av Echino, tidligere biskop av Santa Marta; født den 2. oktober 1849 i La Aparecida i Alicante i Spania og død den 22. august 1914 i Massamagrell i Valencia i Spania.
 • Guds tjener Adolf Barberis (it: Adolfo), sekularprest, grunnlegger av instituttet Suore del Famulato Cristiano; født den 1. juni 1884 i Torino i Italia og død den 24. september 1967 samme sted.
 • Guds tjener Josef Staub (ordensnavn Maria Clemente, Marie-Clément), prest i kongregasjonen assumpsjonistene (Congregatio Augustinianorum ab Assumptione – AA), grunnlegger av kongregasjonen Søstre av St Jeanne d’Arc; født den 2. juni 1876 i Kaysersberg i Alsace i Lorraine i Frankrike (da i Elsass i Tyskland) og død den 16. mai 1936 i Sillery i Québec i Canada.
 • Guds tjener Sebastian Elorza Arizmendi (sp: Sebastiano), legbror hos augustinerne (Ordo Sancti Augustini – OSA); født den 31. oktober 1882 i Idiazábal i Spania og død den 8. desember 1942 i Santa María de La Vid i Spania.
 • Guds tjenerinne Dulce Rodrigues dos Santos (ordensnavn Maria Teresa av Jesus i eukaristien, grunnlegger av kongregasjonen Små misjonssøstre av den uplettede Maria (Instituto das Pequenas Missionárias de Maria Imaculada); født den 20. januar 1901 i São Paulo i Brasil og død den 8. januar 1972 i São José dos Campos i Brasil.
 • Guds tjenerinne Johanna de la Concepción Sánchez García  (sp: Juana) (ordensnavn: Clara de la Concepción), nonne i ordenen klarissene (Ordo Sanctae Clarae – OSC); født den 14. februar 1902 i Torre de Cameros i Logroño i Spania og død den 22. januar 1973 i Soria i Spania.
 • Guds tjenerinne Maria Josefina Teresa Marcucci (it: Maria Giuseppina Teresa) (ordensnavn: Maria Maddalena di Gesù Sacramentato), ordenssøster i kongregasjonen pasjonistene (Congregatio Passionis Jesu Christi – CP); født den 24. april 1888 i San Gimignano-Ponte Moriano i Lucca i Italia og død den 10. februar 1960 i Madrid i Spania.
 • Guds tjener Aloisius Rocchi (it: Luigi), legmann; født den 19. februar 1932 i Roma i Italia og død den 26. mars 1979 i Macerata i Italia.

Kathpress / Vatican Information Service / Katolsk Informasjonstjeneste (Oslo) (pe)