Betlehem: Jeg inviterer dere til Vatikanet «for sammen å be om fredens gave»

Pave Frans overrasket alle da han på vei til Manger-plassen i Betlehem søndag stoppet popemobilen for en kort bønnestund foran den kontroversielle muren som deler Jesu fødeby fra Israel. 

Tusenvis av troende fra Vestbredden, Gaza og Galilea tok imot paven på Krybbeplassen utenfor Fødselskirken. I sin preken sammenlignet paven Jesusbarnet med «et tegn fra Gud til dem som ventet på frelsen, et evig symbol på Guds ømhet og tilstedeværelse i verden».

— Jesusbarnet, født i Betlehem, og alle de barn som fødes og vokser opp over hele verden, er et diagnostisk tegn som sier noe om sunnheten i våre familier, samfunn og nasjoner. En slik åpenhjertig og ærlig diagnose kan lede oss til en ny type livsstil der våre relasjoner ikke lenger preges av konflikt, undertrykkelse og forbruksmentalitet, men broderskap, tilgivelse, forsoning, solidaritet og kjærlighet, sa paven.

I likhet med da Benedikt XVI var her i 2009, ble dagens messe noen minutter overdøvet av bønneropet fra Omarmoskeen på Krybbeplassen. Muezzinens høye bønnerop ble ikke tatt spesielt godt imot hos de fremmøtte, som svarte med høye tilrop av "Viva il Papa" og sang.

På tross av at paven før avreise beskrev turen som «kun religiøs», har Frans fremstått som rene fredsdiplomaten så langt: Etter messen og Regina Coeli overrasket paven igjen da han inviterte den israelske og palestinske presidenten til Vatikanet neste måned «for å be om fredens gave». Begge presidentene skal allerede ha takket ja til invitasjonen.

Søndag ettermiddag møtte Den hellige far palestinske barn fra flyktningleirene Dheisheh, Aida og Beit Jibrin, og i skrivende stund gjør han seg klar til å gå ombord helikopteret som flyr til David Ben Gurion-flyplassen i Tel Aviv - og offisiell mottagelse i Israel. 

Se videohøydepunkter fra søndag under.