FN-høringen: 848 prester laisert for misbruk; 3400 har fått disiplinære sanksjoner

Over 3400 katolske prester har siden 2004 fått disiplinære sanksjoner fra Vatikanet grunnet seksualmisbruk. 848 prester har blitt laisert, altså mistet kappe og krage. 

Dette avslørte erkebiskop Silvano Tomasi under dag 2 i høringen foran FN-komiteen for torturkonvensjonen. De siste ti årene har Vatikanet mottatt rundt 3400 troverdige innrapporteringer om seksualmisbruk, inkludert 410 i 2013, ifølge Tomasi.

2572 prester skal ha fått disiplinære sanksjoner, men ikke blitt laisert. Mange av disse skal være gamle prester, som fremfor laisering blir bedt om å tilbringe resten av livet i "bønn og bot" på et egnet sted. I disse tilfellene ble prestene «plassert et sted hvor de ikke har noen som helst kontakt med barn», sa Tomasi.

LES OGSÅ: 400 prester laisert på to år under Benedikt XVI

Under tirsdagens høring insisterte erkebiskopen på at «det ikke finnes en kultur for rettslig immunitet» for prester som har misbrukt barn. I løpet av de ti siste årene har Kirken vist et forpliktende engasjement til å møte problemet «på en systematisk, omfattende og konstruktiv måte».

Vatican Defrocks 848 Priests in 10 Years of Abuse [AP - Nicole Winfield]