Erkebiskopen av Mosul: «Anarki» i byen; muslimer beskyttet kristen kirke

Mosul (AsiaNews) - Situasjonen i Mosul er «noe roligere», men byen er fremdeles i en tilstand av «anarki». Den største gruppen av jihadister som nylig inntok byen har forlatt Mosul for å kjempe videre i andre deler av landet.

MosulBevæpnede soldater patruljerer gater og torg, soldater «hvis majoritet er irakisk, men det er mulig at det også befinner seg utlendinger blant dem». Dette forteller den kaldeiske erkebiskop av Mosul, Emil Shamon Nona, til AsiaNews.

Rundt 500 000 mennesker, kristne og muslimer, har de siste dagene flyktet fra byen. Krisen er også humanitær, i tillegg til økonomisk og politisk.

«Enkelte familier har blitt værende, men de gjemmer seg i husene og lever i frykt mens de venter på hva som kommer til å skje videre», sier Nona.

Erkebiskopen har selv søkt tilflukt i landsbyen Tilkif, rundt tre kilometer fra Mosul. Kirkelederen følger situasjonen tett og er dypt bekymret for det som nå skjer i byen og bispedømmet. Den kristne kommuniteten i Mosul har de senere år gravlagt både prester og legfolk etter voldelige angrep, inkludert drapet på den forrige erkebiskopen msgr. Faraj Rahho og fr. Ragheed Ganni.

Håp. Men fr. Ragheeds tidligere menighet var onsdag åstedet for en en hendelse som «er en kilde til håp, og bærer vitne om det irakiske folks godhet», forteller Nona.

«I går var det noen som brøt seg inn i Den Hellige Ånds kirke for å stjele og ødelegge. Men kirkens naboer, fra muslimske familier, tok til gatene for å forsvare det kristne gudshuset. De klarte til slutt å jage angriperne på dør. Mange av de som har blitt værende i byen, inkludert muslimer, prøver så godt det lar seg gjøre å forsvare kristne hus og kirker».

Men stemningen er fremdeles svært spent og forholdene vanskelige, særlig for flyktningene som har rømt fra Mosul for å unnslippe volden.

«Akkurat nå er situasjonen under kontroll takket være de mennesker av god vilje som hjelper dem, sammen med små grupper og organisasjoner som er tilstede i området. Men dersom ikke situasjonen endres de neste par dagene vil krisen bare forverres, og den solidaritet som den kristne kommuniteten har vist — gjennom å åpne sine hjem og landsbyer for flyktningene — vil ikke være nok. Vi kommer til å trenge hjelp».

Erkebiskopen er fremdeles svært forbløffet over hvor lett jihadistene kunne innta Mosul. «For oss er det fremdeles uklart hva som egentlig skjedde, plutselig kollapset alt. Byen var kontrollert av hæren og politiet. Ingen kunne forutse hva som skulle komme til å skje de neste timene». Regjeringsstyrkene skal ha forlatt sine stillinger og våpen, og «disse menneskene trådte inn i byen uten problemer og motstand». Samtidig er det merkverdig hvor lett jihadistene nå rykker frem mot hovedstaden Baghdad, og legger under seg landsby etter landsby langs de 400 kilometerene som skiller Mosul fra Baghdad.

Mosuls fall og de siste dagers voldsbruk er en ytterligere bekreftelse på utilstrekkeligheten i forslaget om å danne en kristen konklave på Niniveh-sletten, som nå kontrolleres av den islamistiske geriljagruppen ISIS.

«Etter Saddams fall i 2003 ble det fremmet flere løsningsforslag som skulle sikre fred og sikkerhet i landet. Niniveh var en av mange ideer, men nå trengs det både tid og innsats for å finne en effektiv og varig løsning. Problemets kjerne er, og forblir, behovet for en fullstendig og omfattende fremtidsplan for landet, en plan som som dessverre ikke finnes», avslutter erkebiskop av Mosul, Emil Shamon Nona.