Fransk og polsk teolog får Ratzinger-prisen

To bibelforskere som begge har vært aktive i katolsk-jødisk dialog er tildelt Ratzinger-prisen for 2014.

Ratzinger-prisen, en slags teologiens nobelpris, ble opprettet i 2010 med det formål å fremme teologiske studier av pave emeritus Benedikt XVIs skrifter.

Franske Anne-Marie Pelletier er professor i Det gamle testamentet og bibelsk hermeneutikk, og underviser ved Notre Dame-seminaret i Paris. Hun har tidligere vært visepresident ved det jødisk-kristne dokumentasjonssenter i Paris, deltatt ved flere konferanser i regi av Den hellige stol, og var observatør under bispesynoden i Vatikanet i 2001.

– Professor Pelletier er en viktig personlighet innen dagens franske katolisisme. Hun kombinerer sin velfortjente akademiske status med en stor og variert kulturell vitalitet - samt en genuin hengivenhet til ulike tema som er av største betydning for kristent vitnesbyrd i samfunnet, sier kardinal Camillo Ruini, president for Ratzinger-stiftelsen.

Polske msgr. Waldemar Chrostowski er redaktør av det teologiske tidsskriftet Collectanea Theologica, og har siden 2005 vært president i den polske forening for bibelforskere. Chrostowski sitter også i den polske bispekonferansens komité for jødisk-kristen dialog.

– Han kombinerer akademisk styrke med lidenskap for Guds ord, i tjeneste for Kirken og for den interreligiøse dialog, fremhevet kardinal Ruini under tirsdagens pressekonferanse i Vatikanet.

Ratzinger-prisen forvaltes av Joseph Ratzinger (Benedikt XVI) fondet i Vatikanet og finansieres av inntektene fra Ratzingers bøker.