Pave Frans til patriark Kirill: Jeg er klar for å møtes

Pave Frans har sendt en personlig beskjed til Den russisk-ortodokse patriark Kirill av Moskva, der paven sier han er «villig til å møtes hvor som helst», ifølge AsiaNews.

Beskjeden skal ha blitt overlevert av direktøren for koret i Det sixtinske kapell, msgr. Massimo Palombella, i forbindelse med en konsert holdt i Moskva den 27. mai.

Invitasjonen til Kirill kom samtidig som paven møtte patriark Bartolomeus i Jerusalem, en ikke helt tilfeldig timing, ifølge AsiaNews. Frans ønsker å bygge videre på sitt gode forhold til Bartolomeus, til også å gjelde Moskvapatriarkatet og Kirill. Moskva har tidligere avvist et møte som prematurt, all den tid det finnes uløste spørsmål mellom Roma og patriarkatet. En gjenganger er spørsmålet om Ukraina, hvor den gresk-katolske kirke står sterkt, et område Moskva betrakter som sitt eget "kanoniske territorium".

Moskvas reaksjon på pavens invitasjon er foreløpig uviss. Nylig anklaget Kirill katolske ledere i Ukraina for å nøre opp under den politiske uroen i landet, og sa at situasjonen kaster en «veldig trist skygge» over forholdet mellom Patriarkatet og Den hellige stol. 

Imens fortsetter dialogen mellom pave Frans og den økumeniske patriark av Konstantinopel. Ifølge ubekreftede rapporter skal Bartolomeus delta under bønnemøtet i Vatikanet søndag, sammen med de israelske og palestinske presidenter. Nylig ble det også kjent at Frans og Bartolomeus planlegger et møte for sine etterkommere i Nikea i 2025, i anledning 1700-årsjubileet for det økumeniske konsilet som begynte utformingen av den nikeno-konstantinopolitanske trosbekjennelse.