Katolsk ukeslutt: 4. juli

Følg oss på Twitter og Instagram | Lik oss på Facebook | Se også tidligere utgaver av ukeslutt | Abonner med RSS  

Det er flere kristne martyrer og mer forfølgelse i dag enn noensinne, sa pave Frans på minnedagen for de første romerske martyrer mandag.

Det er en betimelig påminnelse fra paven. To kvinner som har fått kjenne det på kroppen er pakistanske Asia Bibi, og sudanske Meriam Ibrahim. Kaoset rundt Ibrahims situasjon fortsetter, og nå står hun i fare for å måtte gå gjennom enda en rettssak. Imens har den blasfemidømte fembarnsmoren Asia Bibi nå sittet i isolasjon siden 2010, og menneskerettighetsaktivister er alvorlig bekymret for hennes fysiske og psykiske helse.

En lite hyggelig milepæl fra Irak: For første gang på 1600 år ble det søndag ikke feiret messe i Mosul. Irakiske kristne «lever mysteriet av Kristi søvn i båten», sier den kaldeiske patriark Louis Sako.

Men det finnes lyspunkt: Kirken i sunni-kongedømmet Bahrain er i gang med byggingen av landets første katolske katedral.

Ellers i Verdenskirken: 

Fransiskaneren sr. Mary Melone er blitt utnevnt til rektor ved det pavelige universitet Antonianum – og blir med dette den første kvinnelige rektor noensinne ved et pavelig universitet i Roma.

Paven har i den senere tid gått hardt ut mot mafiaens innflytelse i Italia. Erkebiskopen av Reggio di Calabria følger opp, og foreslår et 10 års forbud mot utnevnelser av gudfedre ved dåp og konfirmasjon – for å «hindre at Kirken blir utnyttet» av mafiaen.

Er du fremdeles sulten på pavelige intervjuer? Zenit har en engelsk oversettelse av Frans' nylige prat med italienske ll Messaggero.

Paven takket forøvrig pent nei til invitasjonen om å se kampen mellom Argentina og Sveits sammen med Sveitsergardistene tirsdag. Blir dette gardistenes nye uniform etter tapet mot pavens hjemland?

Vi lander i Oslo, der St. Olav domkirkemenighet byr på en visuell oppsummering av det siste året – til tonene av ... Justin Bieber.

***

Og dett var dett. Undertegnede tar herved sommerferie og bytter ut digitale skjermer med en analog bok eller ti. Ukeslutt er tilbake fredag 8. august.

Signa sommer!