Vatikanet anerkjenner eksorsistorganisasjon

Kleruskongregasjonen har formelt godkjent statuttene til Den internasjonale sammenslutning av eksorsister, en gruppe på rundt 250 prester og eksorsister fra hele verden. Dette meldte Vatikanets egen avis, L'Osservatore Romano tirsdag. 

Ifølge avisen har Kleruskongregasjonen godkjent organisasjonens statutter, noe som innebærer kirkerettslig anerkjennelse.

Lederen for eksorsist-gruppen, fr. Francesco Bamonte, sier til L'Osservatore at anerkjennelsen er svært gledelig og at eksorsisme «er en form for barmhjertighetshandling til nytte for dem som lider», ifølge AP.

LES OGSÅ: Eksorsisme i katolsk teologi og liturgi

Eksorsisme er i Den katolske kirke en liturgisk handling med foreskrevne ritualer som benyttes når Kirken anser en troende overtatt av eller i sterkere grad påvirket av det onde. Oslo katolske bispedømme har siden 2008 hatt en tilknyttet eksorsist, som tar de oppdrag biskopen gir han.

Kirkens offisielle eksorsismeritual – De Exorcismis et Supplicationibus Quibusdam – stammer fra 1614 og har deretter blitt revidert to ganger: først i 1952, samt en større revisjon i 1998.

Den internasjonale sammenslutning av eksorsister ble dannet i 1990. Blant grunnleggerne er den kjente italienske presten og eksorsisten av bispedømmet Roma, fr. Gabriel Amorth.