Den australske kardinal Clancy (90) død

nullCanberra, 3.8.2014 (KI/KAP) – Den tidligere erkebiskopen av Sydney i Australia, kardinal Edward Clancy, døde søndag den 3. august 2014 i en alder av nitti år. Han døde i et pleiehjem i Randwick som drives av ordenssøstre, og hvor han har tilbrakt de siste åtte årene. Clancy ledet erkebispedømmet Sydney som den syvende overhyrden fra 1983 til 2001.

Edward Clancy ble født den 13. desember 1923 i Lithgow i den australske delstaten New South Wales og ble presteviet i 1949. Etter at han hadde tatt en doktorgrad i 1965 virket han deretter som lærer og høyskolesjelesørger i Sydney, senere som talsmann for erkebispedømmet. I 1974 ble han utnevnt til hjelpebiskop i Sydney. I 1978 ble han utnevnt til biskop av hovedstadsbispedømmet Canberra, og i 1982 ble han utnevnt til erkebiskop av Sydney. I 1988 kreerte den hellige pave Johannes Paul II ham til kardinal.

Han gikk av for aldersgrensen i 2001, 77 år gammel, og ble avløst av senere kardinal George Pell. Nylig har pave Frans kalt kardinal Pell til Vatikanet, og en etterfølger i Sydney er ennå ikke utnevnt.

Etter kardinal Clancys død teller kardinalkollegiet 211 medlemmer. Av dem er 118 under aldersgrensen på åtti år og kan dermed delta i pavevalg.

Kathpress / Katolsk Informasjonstjeneste (Oslo) (pe)