Dramatisk i Irak: ISIL har tatt Iraks største kristne by

Irakiske kristne i NinevehErkebiskop: — En humanitær katastrofe

ISILS terrorvelde fortsetter: Flere kilder bekrefter nå at islamistene natt til torsdag tok kontroll over den kristne byen Qaraqosh og andre nærliggende byer i Nord-Irak. Kurdiske styrker skal ha trukket seg tilbake fra området onsdag, og ISIL kunne uten motstand innta området.

— Jeg kan bekrefte at byene Qaraqosh, Tal Kayf, Bartella og Karamlesh nå er tømt for sin opprinnelige befolkning og kontrolleres av de militante, sier den kaldeiske erkebiskop av Kirkuk og Sulaimaniyah til AFP.

— Dette er en katastrofe, en tragisk situasjon. Vi ber FNs sikkerhetsråd om en umiddelbar intervensjon. Titusenvis av skrekkslagne mennesker er nå på flukt, det kan ikke beskrives med ord, forteller erkebiskop Joseph Thomas.

IRAKS KRISTNE TRENGER AKUTT HJELP: KLIKK HER FOR Å GI EN PENGEGAVE TIL CNEWA (Catholic Near East Welfare Association) — en pavelig hjelpeorganisasjon opprettet av Pius XI in 1926.

Ifølge den kaldeiske patriarken Louis Sako skal så mange som 100 000 kristne nå være på flukt, mange til den autonome kurdiske regionen i Nord-Irak. I et åpent brev publisert tirsdag 5. august fordømmer patriarken vestens passivitet i møte med den akutte situasjonen, og ber samtidig moderate muslimer være mer høyrøstede i sin fordømmelse av den islamistiske terrorgruppen ISIL.