St. Paul gymnas høytidelig innviet

Logo St. Paul gymnasMandag 18. august ble St. Paul gymnas i Bergen høytidelig åpnet. Gymnaset har vært i drift i provisoriske lokaler siden 2012 og kunne nå endelig flytte inn i flotte nyoppussede lokaler i tidligere Florida sykehus. 

Les også: St. Paul gymnas ferdig og klart til skolestart.

Programmet for dagen var:

08:30     Elevene tas imot til første skoledag. Tre klasser på ny VG1 og to klasser på hver VG2 og VG3, til sammen 180 elever.

 12:00     Treplanting (se bilde)

Mottagelse  i kantinen (se bilde). (Deretter ble elevene permittert, men enkelte fulgte dagen videre.)

Biskop Bernt Eidsvig gikk gjennom huset, etasje for etasje (unntatt loft og kjeller som kun er tekniske rom) og velsignet hvert enkelt rom med vievann.

 14:15     Pontifikalmesse for dem som var knyttet til prosjektet samt gymnasets og grunnskolens ansatte.

Skoleråd i bispedømmet Gjermund Høgh opplyser til katolsk.no at St. Paul skole og gymnaset organisatorisk er én samlet institusjon, men at "navnestrengen antageligvis vil klippes" i løpet av ett til to år. Da blir gymnaset egen enhet.

Se et bildegalleri.

Alle bilder: St. Paul gymnas.


null Biskop Eidsvig, assistert av sogneprest dom Alois planter en alm. Treet erstatter en alm som ble planet da Johan Friedrich Foswinckel bygget ut Florida på siste del av 1700-tallet. Det gamle treet døde og ble tatt ned for 3-4 år siden. Alm har sterk mytologisk betydning i norsk mytologi og kalles også brødtreet.

nullBiskopen taler under innvielsen. Til høyre rektor Ronny Michelsen og Sr. Mary Doyle, generalforstanderinne for St. Franciskus Xaverius Kongregasjon.

null Uten gymnasets iherdige vaktmester, Paul Nguyen, var det mye som ikke ville vært ferdig til skolestart. Her monterer han bildet av Mgr. Hendrik Snoyes, sogneprest i St. Paul menighet 1923 – 1938. Mgr. Snoyes første innsats i Bergen var å ta hånd om St. Paul skole. Etter mange vanskelige år sikret han at skolen kunne utvides og oppnå høy pedagogisk kvalitet. Mgr. Snoyes var direktør for Franciskussøstrene da Florida sykehus ble bygget.

nullFlorida sykehus ble reist av Franciskussøstrene i 1937 med den meget anerkjene Ole Landmark som arkitekt.. Søstrene drev selv sykehuset fram til 1980. Deretter ble det leiet av Bergen kommune som benyttet det som sykehjem til det ble faset ut av kommunens helseplaner fra utgangen av 2012. Florida ble da tilbakeført til søstrene, som videreførte det til bispedømmet - sammen med ønsket om at det skulle benyttes til «noe fromt». Fra vinteren 2013 har Florida blitt total rehabilitert og ombygget til skoleanlegg. Bygget er 4.602 kvm og kostnadene har vært 75 millioner kroner. Byggegjelden er 60 millioner kroner.