Tidligere kuriekardinal Szoka (86) død

nullVatikanet-Detroit, 22.8.2014 (KI/KAP) – Den tidligere kuriekardinalen Edmund Casimir Szoka døde fredag den 22. august 2014 i Novi nær Detroit i USA etter lang tids sykdom, 86 år gammel. Som president for Den pavelige kommisjonen for Vatikanstaten (1997-2006), var han en av de mest innflytelsesrike personene i Kirkens ledelse. Den hellige pave Johannes Paul II (1978-2005) hentet den mangeårige erkebiskopen av Detroit til Vatikanet i 1990. I 2006 ble han pensjonert.

Edmund Szoka ble født den 14. september 1927 i Grand Rapids i bispedømmet av samme navn i delstaten Michigan i USA. Han var sønn av polske innvandrere og ble presteviet i 1954. Deretter studerte han kirkerett ved Det pavelige universitetet Urbaniana i Roma. Under Andre Vatikankonsil (1962-65) fulgte han biskopen av Marquette til konsilets første sesjon i Roma. I 1971 ble Szoka utnevnt til biskop av Gaylord. Ti år senere ble finanseksperten Szoka utnevnt til erkebiskop i bilmetropolen Detroit. Der ble pave Johannes Paul II oppmerksom på sin landsmann ved sin USA-reise i 1987. Et år senere kreerte han ham til kardinal, og i 1990 hentet han ham til Roma.

I Vatikanet var Szoka først president for prefekturet for den Hellige Stols økonomiske anliggender (1990-97). I denne funksjonen presenterte han hvert år Vatikanets finanser, som etter flere år med røde tall igjen gikk i pluss. Syv år senere ble Szoka satt i ledelsen for Den pavelige kommisjonen for Vatikanstaten. Der var han ansvarlig for alle behov i statsforvaltningen som tekniske tjenester, post, bilpark, myntvesenet, sikkerhetstjenestene og administrasjonen av Vatikanmuseene. I dette embetet ble han værende langt over den vatikanske pensjonsgrensen helt til han var 79 år gammel. På slutten av sitt liv bodde Szoka mesteparten av året i Northville i hjemstaten Michigan.

Etter Szokas død og åttiårsdagen lørdag den 23. august til den tidligere erkebiskopen av Sevilla i Spania, kardinal Carlos Amigo Vallejo, teller kardinalkollegiet 210 medlemmer, hvorav 116 er under åtti år og har stemmerett i pavevalg.

Kathpress / Katolsk Informasjonstjeneste (Oslo) (pe)