Den slovenske kardinal Rodé åtti år

nullVatikanet, 23.9.2014 (KI/KAP) – Kuriekardinal Franc Rodé fylte åtti år tirsdag den 23. september, og dermed mistet han de embetene han fortsatt hadde igjen i den romerske kurien. Samtidig mistet han stemmeretten ved pavevalg. Dermed er det nå 113 av de 210 nåværende kardinalene som kan delta i et konklave.

Franc Rodé ble født den 23. september 1934 i Ljubljana i Slovenia (da i Jugoslavia). Ved slutten av Andre verdenskrig flyktet han sammen med sine foreldre fra Titos partisaner til Kärnten i Østerrike, hvor de tilbrakte tre år. Deretter flyttet de videre til Argentina. I Buenos Aires trådte den attenårige Rodé i 1952 inn i lasaristenes Misjonsorden (Congregatio Missionis – CM) og studerte deretter i Roma og Paris. I den franske hovedstaden ble han presteviet i 1960. I 1965 vendte han etter sine ordensoverordnedes ønske tilbake til det daværende Jugoslavia, hvor han først virket i menighetssjelesorgen og senere overtok ledelsesoppgaver i sin orden.

Han begynte sitt arbeid i Vatikanet i 1981 i Sekretariatet for ikke-troende, hvor han var undersekretær og senere sekretær. Sekretariatet ble senere slått sammen med Det pavelige kulturrådet. I 1997 utnevnte den hellige pave Johannes Paul II (1978-2005) Rodé til erkebiskop av sin hjemby Ljubljana. Syv år senere vendte han tilbake til kurien som prefekt for Ordenskongregasjonen (2004-11). I 2006 kreerte pave Benedikt XVI (2005-13) ham til kardinal. I 2007 ble han medlem av spesialkommisjonen Ecclesia Dei for spørsmål om forholdet til tradisjonalistene. I 2011 ble hans avskjedssøknad av aldersgrunner innvilget, 77 år gammel.

Kathpress / Katolsk Informasjonstjeneste (Oslo) (pe)