Engelsk katolsk biskop trekker seg

nullLondon, 28.9.2014 (KI/KAP/blogs.spectator.co.uk) – Den katolske biskopen Kieran Conry av Arundel and Brighton i Sør-England har meddelt at han trekker seg fra embetet med øyeblikkelig virkning. Som grunn angir den 63-årige biskopen at han har vært «utro mot sine presteløfter». Samtidig forsikret Conry at disse handlingene, som ligger noen år tilbake i tid, ikke var «illegale» og inkluderte ikke noen mindreårige. Biskopens meddelelse ble søndag lest opp i alle messer i bispedømmet.

Ifølge avisen Daily Mail skal biskopen ha hatt et forhold til en gift kvinne og mor, og avisen trykte. bilder av de to på en reise sammen. Men biskopen har selv innrømmet at det var mer enn én kvinne involvert. Vatikanet har ikke bekreftet biskopens avgang, for den må først innvilges av pave Frans. Kardinal Vincent Nichols, formann for den katolske bispekonferansen i England og Wales, snakker om et «sørgelig og smertefullt øyeblikk».

Conry ble født i 1951 i Coventry og studerte ved Det venerable engelske kollegiet i Roma og ved Det pavelige universitetet Gregoriana. Han ble presteviet i 1975 i hjembyen Coventry av erkebiskop George Patrick Dwyer av Birmingham. I 1980 ble han privatsekretær for den apostoliske delegaten (pro-nuntius fra 1982), erkebiskop Bruno Heim, og han ble utnevnt til monsignore i 1984. Fra begynnelsen av 1994 til 2001 var Conry direktør for Catholic Media Office i London, bispekonferansens pressekontor.

Conry har ledet det sørengelske bispedømmet Arundel og Brighton (A&B) siden 2001. Han overtok bispedømmet etter Cormac Murphy-O’Connor, som ble ny erkebiskop av Westminster etter kardinal Humes død og senere selv kardinal. Det er ingen hemmelighet at Conry var biskop Cormacs foretrukne etterfølger. Han har vært en av de mest liberale av de engelske biskopene.

Eksmannen til biskopens elskerinne vil gå til rettssak mot Den katolske kirke i England og Wales, ettersom Kirken i årevis har visst om biskopens affærer. Han mener at hvis Kirken hadde tatt affære, ville hans ekteskap kunne ha blitt reddet og hans barn hadde ikke behøvd å vokse opp i en splittet familie.

blogs.spectator.co.uk / Kathpress / Katolsk Informasjonstjeneste (Oslo) (pe)