Katolsk ukeslutt: 19. september

Følg oss på Twitter og Instagram | Lik oss på Facebook | Se også tidligere utgaver av ukeslutt | Abonner med RSS  

St. PeterBiskoper må ikke bare omgi seg med «hoffolk, karriereklatrere og ja-mennesker», sa pave Frans til en gruppe med 138 nyordinerte biskoper i Vatikanet torsdag. [video]

Mens vi snakker om biskoper: Pave Frans har utnevnt dominikaneren Anthony Fisher (54) til ny erkebiskop av Sydney. Fisher overtar erkebispesetet etter selveste kardinal George Pell. Følg gjerne Fisher på Twitter.

Sikkerhetsapparatet rundt paven ser ikke ut til å ta trusselen fra militante islamister på alvor med sin business-as usual-tilnærming, skriver Katy Schiffer i anledning Frans' besøk til Albania søndag.

Synoden om familien nærmer seg med stormskritt, og den intern-kirkelige debatten begynner å ta seg opp: Fem kardinaler er blant bidragsyterne i en ny bok som kritiserer kardinal Walter Kaspers forlag om å gjøre det enklere for skilte gjengifte katolikker å motta kommunion. Kardinal Kasper på sin side er ikke imponert over sine kollegers initiativ.

Trenger du derimot en mer grunnleggende innføring om synoden kan du gjøre verre ting enn å klikke her.

I Irak har 75% av innbyggerne returnert til den kristne landsbyen Alqosh etter å ha flyktet fra ISIL i begynnelsen august. Samtidig skal flere tusen kristne ha organisert seg i væpnede selvforsvarsgrupper.

Her hjemme har VG en fersk reportasje om Fransiskushjelpen og dets arbeide for syke og døende. 

... og en kalott donert av pave Frans til veldedighet har så langt samlet inn over 800 000 kroner på Ebay. Det er ennå ikke for sent å legge inn bud...